Stovky kilogramů zkaženého masa v tržnici SAPA

Státní veterinární správa kontrolovala ve spolupráci s Policií České republiky prodejny v areálu pražské tržnice SAPA. Při jedné z kontrol našla v provozovně více než 700 kilogramů hnijících a zapáchajících živočišných produktů.

Špatně skladované maso

Špatně skladované maso
Zdroj: Státní veterinární správa

  • Špatně skladované maso
  • Zdroj: Státní veterinární správa

Provozovna navíc nebyla registrovaná u Státní veterinární zprávy, jak jí ukládá zákon. Za nedodržení požadavků na bezpečnost potravin hrozí provozovateli obrovská pokuta až 50 milionů korun. Až do odstranění nedostatků pak nesmí zpracovávat a prodávat maso. V prodejně a jejím zázemí podle mluvčího správy Petra Vorlíčka zjevně docházelo k manipulaci a prodeji potravin živočišného původu ve zcela nevyhovujících podmínkách. Provozovatel nedokázal doložit původ produktů, chyběly informace o jejich datu použitelnosti či datu minimální trvanlivosti. Část potravin živočišného původu byla zkažená a zapáchala.

Veterinární inspektoři problematické potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich odstranění na náklady provozovatele (celkem 712 kg živočišných produktů). Jednalo se o vepřové a hovězí maso, drůbež, ryby, vejce, krev a masné výrobky. Provoz nevyhovoval legislativě také z hlediska stavebně-technického stavu, čistoty a údržby. O výši sankce rozhodne přestupkové řízení.

Při kontrolách v ve vyhlášené tržnici provedla v průběhu letošního roku Státní veterinární správa 28 kontrol. V šesti případech bylo odhaleno porušení předpisů. Veterinární inspektoři na základě kontrol nařídili likvidaci bezmála dvou tun nevyhovujících potravin. Dosavadní pokuty dosáhly 700.000 korun, některá správní řízení ale ještě stále běží.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní veterinární správa

Související

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

ovce
Domácí

Třetí případ katarální horečky ovcí byl potvrzen v Karlovarském kraji

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

slepice
Domácí Ptačí chřipka

Ptačí chřipka je po pěti měsících znovu v Česku