sobota 5. října 2024

Stoletou vilu s pohnutým válečným osudem koupily České Budějovice

V Kendeho vile v Českých Budějovicích nejdříve sídlili Židé, poté nacisté. Nyní by v interiérech mohlo vzniknout muzeum.

Kendeho vila

Kendeho vila v Českých Budějovicích jde do majetku města.
Zdroj: Wikipedia

  • Kendeho vila v Českých Budějovicích jde do majetku města.
  • Zdroj: Wikipedia

Za dvacet milionů korun koupilo město České Budějovice Kendeho vilu v Otakarově ulici. Přestože zatím tají plány, které má ohledně jejího budoucího využití, shodla se na nákupu českobudějovická koalice i s opozicí. Na jednání zazněl názor, že by ve vile mohlo vzniknout muzeum připomínající židovské obyvatelstvo Českých Budějovic. Vila, jejíž odkup městu doporučila i památková komise, má navíc jedinečnou historickou hodnotu kvůli zachovanému originálnímu interiéru, který dokumentuje její osud napříč dvacátým stoletím.

Dům postavil v roce 1920 tehdejší ředitel důlního podniku Poříčí Viktor Konrád. Od něho pak o tři roky později vilu získal zámožný židovský podnikatel Josef Kohn, přejmenovaný na Kendeho. Velký zvrat pak přinesla druhá světová válka, kdy Kendeho rodina byla takřka vyvražděna v koncentračních táborech a ve vile se usídlila nacistická bezpečnostní služba SD. Jediný, kdo válečné útrapy přežil, byl Kendeho prostřední syn Rudolf, který se do Českých Budějovic po válce vrátil.

Ve vile se dodnes zachovala původní řezbářský výzdoba, kterou ocenilo i ministerstvo kultury. V interiéru je možné ale najít i cely, které využívali nacisté.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0915023339
Zahraniční

Japonské letiště ruší lety. U jeho ranveje vybuchla bomba z druhé světové války

marek chalupa architekti_viz_2_re
Domácí

Bedna na umění. Podívejte se, jak bude vypadat nová galerie v Budějovicích

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy