čtvrtek 25. dubna 2024

Sto let je jen začátek. Rozhlas slaví jubileum rozsáhlou výstavou

Český rozhlas ve spolupráci s Národním technickým muzeem uspořádal výstavu Sto let je jen začátek. Návštěvníci na ni mohou zavítat od konce roku.

Sto let je jen začátek

Výstava Sto let je jen začátek
Zdroj: ČRo/Khalil Baalbaki

  • Výstava Sto let je jen začátek
  • Zdroj: ČRo/Khalil Baalbaki

Výstava Sto let je jen začátek líčí technický i programový vývoj Českého rozhlasu (ČRo) i dnešní roli moderního veřejnoprávního média. Výstava se koná v prostorech Národního technického muzea (NTM). Expozice mimo jiné připomíná významné rozhlasové osobnosti a události, program a hudbu v jednotlivých obdobích i překotný vývoj přenosové a vysílací techniky.

Návštěvníci díky různorodým formám poslechu mohou zažít rozmanitost rozhlasové produkce v průběhu uplynulého století. „Stěžejním motivem celé výstavy je snaha o propojení historie rozhlasu a rozhlasové techniky s moderními formami tvorby a distribuce. Ve výstavě si můžete vyzkoušet nahrávání rozhlasové hry nebo rozhovoru s moderátorem, seznámíte se s výhodami moderní distribuce DAB+ a online aplikací mujRozhlas,“ uvedla vedoucí organizačního týmu výstavy za Český rozhlas Martina Poliaková z Oddělení strategického rozvoje.

Výstavu jsme koncipovali jako retrospektivní. Plynule na sebe navazující úseky lemované významnými historickými milníky, které máme spojené s českým prostředím, propojují na pomyslné časové ose roky 1923 a 2023. V tomto úseku se odehrává náš příběh, který jsme prostřednictvím bohatých muzejních sbírek sestavili do mozaiky, ve které jsou historické i současné přijímače aranžované způsobem připomínajícím výkladní skříně prvotřídních obchodních domů,“ popsal výstavu René Melkus, autor a kurátor NTM. „Kontrast tomuto způsobu prezentace dodávají robustní konstrukce rozhlasových vysílačů, které jsou po mnoha letech odpočinku v depozitáři sestaveny do původní monumentálnosti a vznešenosti. Propojovacím prvkem obojího jsou pak studiové přístroje – magnetofony, gramofony, mikrofony a samozřejmě nepostradatelné mixážní pulty,“ doplnil Melkus.

Na expozici mohou návštěvníci zavítat až do 31. prosince.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NTM, ČRo

Související

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

Fico
Zahraniční

Fico chce změnit veřejnoprávní televizi. Je to útok na svobodu, reagují média

352193791_953773215955173_2137645598424676895_n
Domácí

Přerovany pobouřila výstava, která ukazuje mrtvou kočku

image-asset (1).jpeg
Ostatní

Filmový mág Tim Burton v Praze představí loutky, fotky i skici