pátek 18. října 2024

Stížností na energošmejdy přibývá, často lžou a své oběti loví i v restauracích

S oživením energetického trhu roste aktivita nepoctivých zprostředkovatelů. Na praktiky energošmejdů má Energetický regulační úřad čím dál víc stížností.

Spotřeba elektrické energie

Češi v minulém roce šetřili.
Zdroj: pixabay.com

  • Češi v minulém roce šetřili.
  • Zdroj: pixabay.com

Lidé úřad upozorňují na podomní prodej neregistrovanými osobami, na poradenství, za které pak musejí zaplatit tisíce, nebo na poskytování klamných informací. Objevily se i případy, kdy zprostředkovatelé své potenciální klienty lanařili v restauracích.

„Pro energošmejdy je typické, že se snaží využít momentu překvapení vyvolaného kombinací přesvědčovacích schopností a zavádějících informací. U zákazníka vyvolají dojem, že nabízejí extrémně výhodný produkt, smlouvu je ale nutné uzavřít okamžitě na místě. To zásadně nedoporučujeme. Lidé by si měli vždy vzít čas na rozmyšlenou, veškeré dokumenty si před podpisem přečíst a vyptat se na všechno, čemu nerozumí,“ říká členka rady úřadu Markéta Zemanová.

Kromě pečlivého pročtení smluv a další dokumentace je vhodné si ověřit, zda zprostředkovatel vykonává svou činnost oprávněně. K tomu se totiž musí registrovat u úřadu, který zveřejňuje kompletní registr na svém webu. Je v něm téměř 900 subjektů.

Opatrní by měli být lidé nejen při čtení smlouvy o dodávce energií, ale také u smlouvy zprostředkovatelské. „Setkáváme se i s případy, kdy si energošmejdi za banální úkony účtují několikatisícové částky,“ radí Markéta Zemanová.

Smlouvu o zprostředkování je možné vypovědět kdykoliv, bez výpovědní doby a sankcí, zaplatit je nutné jen za služby, které již zprostředkovatel. Také smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu uzavřenou prostřednictvím zprostředkovatele lze ukončit. Distanční smlouvu může zákazník vypovědět do 14 dnů od jejího uzavření. Zrušit smlouvu s dodavatelem energií lze také do 15 dnů od zahájení dodávky.

Související

Solární a větrná energie
Domácí

Smlouvy na energie končí statisícům domácností

Spotřeba elektrické energie
Domácí

Energošmejdi si účtují drahé poradenství nebo vymáhají pokuty

Spotřeba plynu a elektřiny
Ekonomika

Elektřinou a plynem šetříme. Největší pokles spotřeby mají domácnosti

Solární a větrná energie
Ekonomika Zelená energie

Větrné a solární elektrárny předčily fosilní paliva v 13 zemích EU