pondělí 6. května 2024

Stewartová měla za to, že hnije

Česká maratonská rekordmanka vypráví, jak vydřela olympiádu.

profimedia-0826907130.jpg

Moira Stewartová nemá náladu na bodu mrazu.
Zdroj: Profimedia

  • Moira Stewartová nemá náladu na bodu mrazu.
  • Zdroj: Profimedia

Tahle běžkyně by mohla litovat, že těsně před maratonem ve Valencii skončilo hlasování v prvním kole ankety Sportovec roku. Její výkon byl totiž mimořádný. Moira Stewartová skoro o minutu překonala český rekord a kvalifikovala se na olympijské hry v Paříži.

Byl to krásný závod v hezkém prostředí. Nefoukal vítr. Podél trati panovala neskutečná atmosféra a pořád jsem kolem sebe měla někoho. Ani chvíli jsem neběžela sama. Prvních dvacet kilometrů se mi dařilo si tuto atmosféru užívat a pak už začal boj,“ popisovala na tiskové konferenci svůj životní počin.

„Na třicátém kilometru jeden z vodičů zrychlil a já si nebyla jistá, jestli pořád ještě běžíme na 2:26. Posledních deset kilometrů jsem byla dezorientovaná a nevěděla, na kolik běžím. Měla jsem za to, že hniju a limit je ztracený,“ svěřila se osmadvacetiletá Pražanka, která všechny včetně sebe šokovala časem 2:25:36.

Díky Stewartové má Česko na olympijských hrách zastoupení v maratonu žen už počtvrté za sebou. Naopak muži si připsali start na nejdelší běžecké trati zatím naposled v Londýně 2012.

Autor: Jakub Holý
Zdroj: atletika.cz

Související

Zerfe Wondemagegn.
Ostatní

Za doping dostala etiopská běžkyně stopku na pět let

Zdeno Chára v dresu Bostonu.
Ostatní

Z hokejového ranaře Cháry je maratonec

Nickecoy Bramwell.
Ostatní

Senzace! Teenager překonal dvaadvacet let starý rekord legendárního Bolta

profimedia-0696490934.jpg
Ostatní

Hejnová začíná trénovat reprezentaci