pátek 18. října 2024

Steaky z 3D tiskárny. Španělé přišli s důvěryhodnou rostlinnou alternativou

Maso vyrobené strojem, chutí i vzhledem těžko rozpoznatelné od pravého. Španělský startup začal se sériovou výrobou rostlinných náhražek, které vypadají přesně jako hovězí steaky.

3d-printed-mead-674x470

Španělé tisknou maso na 3D tiskárnách
Zdroj: Egypt independent

  • Španělé tisknou maso na 3D tiskárnách
  • Zdroj: Egypt independent

3D tiskárna jako zdroj masa, to je hudba zřejmě velmi blízké budoucnosti. Startup Novameat z Barcelony teď jako první v Evropě pracuje na vývoji stroje, který bude rostlinné náhražky masa vyrábět ve velkém. Reaguje tak prý na negativní vliv živočišné produkce na naši planetu. Dobytek totiž produkuje velké množství skleníkových plynů a má negativní vliv i na globální oteplování.

Náhradu masa ze surovin rostlinného původu vyrábí už mnoho startupů a společností. Využívají ale technologii suché nebo mokré extruze, to znamená, že hmota, ze které se maso vyrábí, je namletá. Takovou se pak nahrazují nejčasněji kuřecí stripsy nebo burgery. Cílem nové technologie od Španělů je nahradit jednotlivá svalová vlákna zvířecího masa 100% rostlinnými ingrediencemi.

Předpokládá se, že rostlinný průmysl i nadále poroste, společnost Novameat chce proto maso tisknout ve velkém. „Na začátku jsme používali technologii běžného 3D tisku, ale později jsme vytvořili vlastní obrovský stroj, abychom mohli vyrábět větší kusy masa s přesnějšími detaily, a který bude schopen vyrobit alespoň 500 gramů masa za hodinu,“ řekl generální ředitel společnosti Giuseppe Scionti. Dodal, že doufá v uvedení na trh nejpozději v příštím roce.

Stejná společnost už dříve uspěla ve výrobě kuřecího z hrachového proteinu, šťávy z červené řepy, řas a slunečnicového oleje. Podle finančního ředitele společnosti Alexandra Campose už dnes ale lidé od rostlinného masa očekávají víc a to nejen masovou chuť, ale také jedinečné smyslové zážitky z konzumace. Díky tomuto novému způsobu prý může mít produkce rostlinného masa stejný efekt jako toho živočišného, jen zdravějším způsobem. „Když porovnáme rostlinné a živočišné produkty, vidíme, že rostliny produkují o 98 procent méně skleníkových plynů než zvířata, navíc i méně zatěžují zemědělskou půdu,“ vysvětlil. Spotřeba masa ve světě od 60. let 20. století vzrostla o 90 procent na průměrných 43,2 kilogramu na osobu.

Alternativní masný průmysl udělal za posledních 5 let velké pokroky, což je kromě vylepšení chuti výrobků vidět třeba i na snížení jejich ceny. Rostlinná alternativa je ale stále například třikrát dražší než kuřecí maso.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Puente_de_Castilla-La_Mancha,_Talavera_de_la_Reina_02
Zahraniční Video

Brit zemřel po pádu ze španělského mostu. Chtěl na něm natočit video

15415373758_4955b0fe07_c
Zahraniční Zajímavosti

Kolumbus byl nejspíš španělský Žid, proto tajil svůj původ

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

vyschlá řeka
Zahraniční Klimatické změny

Řeky zasáhlo loni nejhorší sucho za poslední tři dekády