pátek 18. října 2024

Stavební spoření čekají od ledna změny

Už existující i nově založené stavební spoření čekají změny. Může za to konsolidační balíček.

Stavební spoření zhubne

Změny klienty stavebních spořitelen nepotěší
Zdroj: pixabay.com

  • Změny klienty stavebních spořitelen nepotěší
  • Zdroj: pixabay.com

Státní podpora se od ledna sníží na pět procent z uspořené částky, nejvýše však ze základu 20 tisíc korun ročně, a tak klesne z dosavadních dvou na jeden tisíc korun.

Další změna se týká zdanění státní podpory. Konsolidační balíček zrušil její osvobození od daně z příjmů fyzických osob. Jestliže převýší 50 tisíc korun, bude podléhat dani z příjmů. Ale nepočítá se s tím, že se najde mnoho lidí, kteří na státní podporu v takové výši dosáhnou.

Kdo uzavřel smlouvu o stavebním spoření v roce 2003 nebo ještě dříve, bude mít pravděpodobně příští rok na účtu podporu ve výši 62 tisíc korun, do roku 2010 totiž činila státní podpora tři tisíce. V případě, že takový klient smlouvu v příštím roce ukončí, bude státní příspěvek danit.

Na změny reagují stavební spořitelny nejrůznějšími prémiemi a bonusy, například v podobě dorovnání státní podpory nebo možností smlouvu upravit zdarma.

Naopak zůstává vázací lhůta šest let, kdy musíte nechat veškeré uspořené peníze na účtu. Dřívější výpovědí padá nárok na státní příspěvek.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni

chytrá domácnost
Domácí Zdražování

73 % Čechů se obává rostoucích nákladů na bydlení