středa 9. října 2024

Stavba přehrady v Nových Heřminovech začne v roce 2027

Přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má ochránit města Krnov, Opavu a okolní obce před povodněmi, by se měla začít stavět v roce 2027.

Ministr zemědělství Marek Výborný na jednání se starosty o protipovodňové ochraně

Ministr zemědělství Marek Výborný na jednání se starosty o protipovodňové ochraně a stavbě přehrady v Nových Heřminovech.
Zdroj: X @MarekVyborny

  • Ministr zemědělství Marek Výborný na jednání se starosty o protipovodňové ochraně a stavbě přehrady v Nových Heřminovech.
  • Zdroj: X @MarekVyborny

Výstavba přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, která má zásadně zlepšit protipovodňovou ochranu Krnova a dalších obcí, se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) plánuje na rok 2027. Ministr uvedl, že pokud se podaří urychlit přípravy, stavba by mohla začít o rok dříve.

Stavba přehrady je diskutována od povodní v roce 1997 a definitivně schválena byla v roce 2008. Nyní má projekt nepravomocné územní rozhodnutí, proti kterému se odvolaly ekologické organizace Děti Země a Hnutí Duha. Ty se podle ministra Výborného stavbě přehrady snaží zabránit, a proto je vyzval, aby svá odvolání stáhly.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jakub_Unucka
Domácí

Unucka do vazby zatím nemusí. Své členství v ODS však pozastavil

52085_big
Domácí

Zátah na severomoravském hejtmanství. Obvinění si vyslechl i bývalý náměstek

prof
Domácí

Úřady práce po zářijových povodních vyplatily již přes 330 milionu korun

profimedia-0917628989
Domácí

Vláda poskytne obcím dvě miliardy na obnovu po povodních