pondělí 16. září 2024

Stav evropských moří ohrožuje budoucnost rybolovu

Nová zpráva Evropské agentury pro životní prostředí upozorňuje na kritický stav evropských moří, který ohrožuje udržitelnost rybolovu.

rybářská loď

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Evropská moře čelí vážným problémům, které ohrožují dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost evropského rybolovu. Podle dnešní zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) jsou mořské ekosystémy v Evropě ve špatném stavu kvůli nadměrnému rybolovu, vedlejším úlovkům a degradaci prostředí. Nadměrná eutrofizace (proces obohacování vod o živiny, zejména dusík a fosfor, pozn. red.), znečištění a změna klimatu dále přispívají k poklesu mořské biodiverzity.

Zpráva Zdravé moře, prosperující rybolov: přechod k ekologicky udržitelnému sektoru Evropské agentury pro životní prostředí uvádí, že přestože v některých oblastech Evropy došlo ke zlepšení, škodlivé praktiky a neudržitelný rybolov stále přetrvávají. Kolem 40 procent ryb a měkkýšů v evropských mořích není v dobrém stavu nebo je jejich rybolov neudržitelný.

Mezi doporučená opatření patří udržení úrovně rybolovu na udržitelných hodnotách, postupné vyřazování škodlivých praktik a podporování metod s nízkým dopadem. Rozšíření a lepší správa mořských chráněných oblastí je rovněž klíčové. Aktuálně chráněné oblasti pokrývají asi 12 procent moří EU, ale pouze jedno procento je přísně chráněno, včetně zákazu rybolovu.

Evropský akční plán pro ochranu a obnovu mořských ekosystémů, přijatý v roce 2023, se zaměřuje na udržitelnost rybolovu a spravedlivý přechod. Nové politické směrnice pro Evropskou komisi také zdůrazňují potřebu udržitelného, konkurenceschopného a odolného rybolovu, a zaměření na dobrou správu a udržitelnost evropských oceánů.

Autor: Šimon Mitro

Související

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě