neděle 29. září 2024

Státní vyznamenání převzala řada známých tváří

Prezident Petr Pavel poprvé ve svém úřadu uděloval státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října. Na Pražském hradě bylo oceněno více než 60 osobností.

vlajka ČR

vlajka ČR-ilustrační foto
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

  • vlajka ČR-ilustrační foto
  • Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Nejvyšší vyznamenání Řád bílého lva obdrželi bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka převzala například Zdeňka Mašínová, která byla kvůli odbojové činnosti svých bratrů Ctirada a Josefa vězněna a pronásledována komunisty. Oceněni byli i vojáci a policisté za záchranu životů a řada bývalých válečných hrdinů.
Ocenění z rukou hlavy státu převzala také zpěvačka a signatářka Charty 77 Marta Kubišová, herci Jiří Bartoška, Petr Kostka nebo Viktor Preiss. Ocenění získali i další známé osobnosti – herec a cimrmanolog Miloň Čepelka, astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, bývalá krasobruslařka Eva Romanová, horolezec Radek Jaroš, operní pěvkyně Magdalena Kožená, zpěvák Vladimír Mišík nebo zpěvačka Ida Kelarová.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Související

profimedia-0893034227
Domácí

Prezident Pavel udělil první milosti

Petr Pavel
Domácí

Sněmovna navrhne kandidáty na vyznamenání. Budou mezi nimi i Mašíni

Petr Pavel
Domácí

Pavel setrvá v linii svých předchůdců. Mašínům vyznamenání také nedá

prof
Domácí

Pavel vyznamenal Čaputovou. Má stejný Řád bílého lva jako Fico a Alžběta II.