pondělí 16. září 2024

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

Od 1. července příštího roku bude v Česku fungovat nový úřad s názvem Inspekce silniční dopravy (INSID), který zpřísní dohled nad technickým stavem vozidel.

Ministr dopravy Martin Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka
Zdroj: X @makupka

  • Ministr dopravy Martin Kupka
  • Zdroj: X @makupka

Stát připravuje zásadní změny v kontrole technického stavu vozidel. Od 1. července příštího roku začne fungovat nová Inspekce silniční dopravy (INSID), která bude mít pravomoc kontrolovat STK, zastavovat vozidla v provozu a udělovat pokuty na místě. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že INSID bude rovněž spolupracovat s obcemi a kraji, pod které spadají STK a SME (Stanice měření emisí).

Nový úřad dostane široké pravomoci, včetně možnosti zabránit řidiči v další jízdě, pokud se zjistí technické problémy. Kromě toho stát již poskytl nové metodiky pro prověřování STK a SME a plánuje intenzivnější spolupráci s Policií ČR a Centrem služeb pro silniční dopravu.

Ministerstvo dopravy rovněž plánuje pravidelné webináře pro úředníky obcí a krajů, kde budou informováni o chybách a podvodech dokumentovaných v daných oblastech. Součástí plánů je také úprava legislativy, která zajistí jasné vymezení sankcí včetně jejich spodní hranice, dodal Kupka.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel