neděle 8. září 2024

Stát dál připravuje gigafactory v Dolní Lutyni

Přestože se obyvatelé v referendu jednoznačně vyslovili proti stavbě obří továrny, ministerstvo s přípravami pokračuje. Přípravu lokality řídí nově založená Státní investiční a rozvojová společnost.

továrna

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Jednání s potenciálním investorem, kterého vláda úporně tají, zůstává úkolem agentury CzechInvest. Podle našich informací jde o jihokorejský Samsung.

„Potřebné studie a veškeré přípravné práce běží podle plánu. V procesu je dopadová studie, studie protipovodňové ochrany, biologické hodnocení a celková studie proveditelnosti. Všechny budou dokončeny ještě v tomto roce,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Potřebné pozemky se postupně převádí ze Státního pozemkového úřadu na Ministerstvo průmyslu a obchodu, to je následně vkládá do zmíněné investiční společnosti. „Jednáme o vypořádání i s dalšími státními institucemi, které mají v lokalitě dílčí pozemky. Souběžně bylo majetkoprávní vypořádání nabídnuto i vlastníkům okolních pozemků. Vykoupením těchto pozemků bychom mohli dále rozšířit zelené pásy mezi uvažovanou továrnou a částí obce Věřňovice,“ říká člen představenstva SIRS David Petr.

Předběžné náklady na přípravu projektu strategického parku včetně protipovodňových opatření a rozvoje dopravní a další infrastruktury se odhadují téměř na 11 miliard korun. „Zatím jde o částku nižší, než byly odhadované náklady například na přípravu lokality v Líních u Plzně. Na základě zkušeností s podobnými projekty předpokládáme návratnost formou daňových výnosů do pěti až deseti let. Například u firmy Hyundai v Nošovicích se investice vrátily za šest let,“ říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko.

Související

profimedia-0884223940
Zahraniční Video

Požár továrny na baterie v Koreji, 23 mrtvých. U nás má stát podobná u Kraviné

profimedia-0879660003
Domácí

Obchvat ano, gigafactory ne. Lidé rozhodovali o místních tématech

Haribo
Ekonomika

Haribo chce gigafactory na bonbony. Plánuje ji otevřít v německém Neuss

443717703_10223950147453599_1847414040739480583_n
Domácí

Ignorant a užitečný idiot. Místostarosta to schytal za anketu o gigafactory