neděle 8. září 2024

Stát dá miliardy na dostupné bydlení

Vláda zahájila program dostupného bydlení. Vynaloží na něj miliardy.

novostavba

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Vláda představila nový program podpory výstavby cenově dostupného nájemního bydlení s osmi miliardami korun ve zvýhodněných úvěrech. Projekt má pomoci obcím, krajům a soukromým subjektům stavět dostupné byty. Cílem je zajistit bydlení pro mladé rodiny a další potřené skupiny. V rámci programu stát poskytne finanční podporu, dotované úroky a poradenské služby.

Program nabízí čtyři modely výstavby. Města a obce mohou byty stavět samy, odkoupit hotové byty, spolupracovat se soukromými developery nebo nechat byty stavět přímo developery. Stát také plánuje převést vhodné pozemky obcím, aby mohly začít s výstavbou už příští rok. Cenové mapy nájemného zajistí, že nájemné v dostupném bydlení bude nižší než tržní.

Státní fond podpory investic nabídne 4,5 miliardy korun na zvýhodněné úvěry a Národní rozvojová banka přidá 3,5 miliardy. Většina prostředků pochází z Národního plánu obnovy, doplněného státním rozpočtem a soukromými investicemi. Dotované bydlení je určeno pro domácnosti s nižšími příjmy, mladé lidi do 35 let, veřejně prospěšné profese a oběti domácího násilí. Obce mohou samy rozhodnout, komu bydlení poskytnou.

Autor: Šimon Mitro

Související

50096406166_b179855408_b
Domácí

Začíná boj o rozpočet. Pokud ho Piráti nepodpoří, nemají ve vládě co dělat

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

cv-galerie_ministr-stanjura_2
Domácí

Státní rozpočet pod palbou kritiky. Piráti žádají peníze za cenu vyššího schodku

profimedia-0902676565
Domácí

Vláda přetváří pravidla pro pobyt cizinců