pátek 18. října 2024

Starý koncertní záznam s pohnutou historií připomíná dávnou sílu Titanicu

Titanicu vychází posmrtná pocta v podobě živého alba, které natočil před 37 lety jeden z fanoušků. Kdy se koncert v Jihlavě odehrál, dnes už ale nikdo neví.

MV64202fa729_tit02

Titanic na archivní fotografii z 80. letech.
Zdroj: Titanic

  • Titanic na archivní fotografii z 80. letech.
  • Zdroj: Titanic

Celých 37 let trvalo záznamu z koncertu brněnské legendy Titanic, který se odehrál někdy v létě 1987 v Jihlavě, než se dostal na světlo světa. Ani tato dlouhá cesta pro něj nebyla jednoduchá a kapela samotná neměla dlouho o jeho existenci ani tušení. Záznam, který nyní vyšel pod prostým názvem Jihlava 1987, totiž pořídil fanoušek Radek Vajgelt z Havlíčkova Brodu tak, že před koncertem, který už ztratil datum svého pořízení, se domluvil se zvukařem a k mixážnímu pultu připojil svůj kazeťák, na který vystoupení natočil. Po celé léta, ač jej cestou z koncertu skoro ztratil ve vlaku, uchovával záznam u sebe, až nyní jej poskytl členovi poslední sestavy Titanicu, bubeníkovi Martinu Škaroupkovi. Ten se také postaral o jeho profesionální podobu, které se mohla po dlouhých letech podívat do světa.

Záznam koncertu, který obsahuje repertoár Titanicu té doby, čili skladby jako Simulant, Vošklivej, Metalovej svátek, Král Fair Play či Eso Herz, zachycuje sestavu kapely takovou, jaká natočila debutové album Metal Celebration o dva roky později. Kytarista Miroslav Horňák poté kapelu opustil už před natáčením druhého alba Ábel a bubeník Stanislav Fric po letech svou soupravu přenechal právě Škaroupkovi a s kapelou spolupracoval jen po textové stránce. Basista Milan Hanák a frontman Zdeněk Černý v Titanicu vydrželi, s přestávkami, až do konce svého života. Hanák zemřel na rakovinu v roce 2019, Černému se ta samá nemoc stala osudnou loni.

V 80. letech patřil Titanic v československé rockové či metalové špičce. V polovině 90. letech se sestava zcela rozklížila a kapela v různých obměnách dlouhá léta živořila na okraji zájmu. S návratem Černého v roce 2010 se Titanic vrátili k vysokým standartům a zejména jejich poslední album ON z roku 2021, se zařadilo mezi klasiku tuzemské tvrděrockové scény. Po úmrtí Zdeňka Černého, jakožto posledního zakládajícího člena, se kapela loni definitivně rozešla.

Autor: Jan Skala

Související

384452122_853483672802135_264420793523300015_n
Hudba

Manowar mají Českou republiku v oblibě. Odstartují tu svoje příští turné

Parciální trolejbus
Domácí

Nové trolejbusy v Jihlavě mají spoustu poruch, nahrazují je zastaralé autobusy

Tunel-Jihlava_Hpa
Domácí

Oprava obchvatu Jihlavy letos nezačne. Reálný je březnový termín

MHD Jihlava
Domácí

Jihlava od září rozšíří MHD. Vrátí se linka D