sobota 6. července 2024

Starship vzlétne ke hvězdám. Raketa v budoucnu vyšle lidi na Měsíc

Ve čtvrtek se SpaceX pokusí o čtvrtý testovací let svého gigantického dopravního systému Starship, který zahrnuje kosmickou loď Starship a nosnou raketu Super Heavy.

Raketový systém Starship od SpaceX

Raketový systém Starship od SpaceX
Zdroj: Flickr

  • Raketový systém Starship od SpaceX
  • Zdroj: Flickr

Přes 120 metrů vysoký systém má odstartovat z texaského kosmodromu v Boca Chica, kde již proběhly tři předchozí testy. Start je plánován na 7 hodin místního času, to znamená ve 14 hodin našeho času. Po zažehnutí více než 30 motorů Raptor se oba stupně rakety oddělí několik minut po startu, přičemž raketa Super Heavy by měla měkce přistát v Mexickém zálivu. Kosmická loď bude pokračovat na východ a pokusí se přistát v Indickém oceánu.

Tento krok je součástí ambiciózního plánu Elona Muska vytvořit opakovatelně použitelné vesmírné plavidlo, které by mělo v budoucnu přistát na Měsíci nebo dopravit astronauty na Mars. Březnový test přinesl několik významných úspěchů, včetně prvního průletu atmosférou zpět na Zemi, ačkoliv se Starship po 50 minutách rozpadla. Tentokrát se SpaceX zaměří na bezpečný návrat kosmické lodi a měkké přistání Super Heavy. Úspěšný test by znamenal významný krok vpřed pro vesmírný průzkum a budoucí mise na Měsíc a Mars.

Autor: Šimon Mitro

Související

Syntrichia_caninervis_02
Zahraniční Vesmír

Mech rostoucí v Antarktidě i Mohavské poušti by mohl být u kolonizace Marsu

asteroid
Světové dny Vesmír

Den asteroidů

asteroid-3628185_1280
Zahraniční Vesmír

K zemi míří velký asteroid. Planetární zabiják proletí v těsné blízkosti

443716686_957198163077835_6538726583036990284_n
Domácí Vesmír

Aleš Svoboda zahájí výcvik. Po Remkovi by mohl být druhým Čechem ve vesmíru