pátek 4. října 2024

Starostové se Spolu povedou Liberecký kraj. Stačilo! žádá přepočet hlasů

V Libereckém kraji vznikne nová koalice, kterou utvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj, tvořené ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

profimedia-0915800477

Martin Půta zůstane hejtmanem Libereckého kraje.
Zdroj: Profimedia

  • Martin Půta zůstane hejtmanem Libereckého kraje.
  • Zdroj: Profimedia

V Libereckém kraji vzniká nová koalice složená z uskupení Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU, které zahrnuje ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Lídři těchto stran podepsali dohodu o spolupráci a plánují podepsat koaliční smlouvu a programové prohlášení do 18. října. Tato koalice bude mít v krajském zastupitelstvu celkem 25 z 45 mandátů a neplánuje přizvat žádné další subjekty.

V krajských volbách uspěly čtyři uskupení. Starostové vyhráli s 20 mandáty, následuje ANO se 18 mandáty, SPOLU obsadilo pět a koalice SPD a Trikolory dva mandáty. Výsledky však nemusí být konečné, protože hnutí Stačilo! postrádalo k dosažení pětiprocentní hranice pouze osm hlasů.

Zástupci hnutí Stačilo! oznámili, že se obrátí na soud s žádostí o přepočet volebních výsledků. Pokud by se jejich žádost potvrdila, mohli by získat dva mandáty, což by vedlo k odnětí jednoho mandátu jak Starostům, tak SPOLU. V takovém případě by nová koalice disponovala jen těsnou většinou jednoho hlasu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0911080137
Domácí Krajské volby

Koalici v Ústeckém kraji utvoří ANO, ODS a Lepší Sever

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj

profimedia-0915901071
Domácí

Jurečka půjde proti Výbornému. Chce obhájit post šéfa lidovců

profimedia-0914685135
Domácí Krajské volby

Povolební situace ve Středočeském kraji se komplikuje