středa 18. září 2024

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

O třetí světové válce tentokrát Vladimir Putin nemluvil, ovšem uvedl, že používání západních zbraní na ruském území by výrazně změnilo charakter ukrajinského konfliktu.

Vladimir_Putin_(2022-09-20)

Vladimir Putin varuje před používáním západních zbraní na ruském území.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vladimir Putin varuje před používáním západních zbraní na ruském území.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ruský prezident Vladimir Putin znovu varoval západní země před povolením používání jejich zbraní na ruském území. Konkrétně jde o rakety dlouhého doletu, kterými by Ukrajinci mohli ostřelovat cíle hluboko v Rusku. Pokud by k tomu Západ podle Putina dal souhlas, znamenalo by to, že Rusko je ve válce proti Spojeným státům a ostatním zemím NATO, což by podle Kremlu výrazně změnilo charakter současné války na Ukrajině. Zda by to znamenalo globální jaderný konflikt, Putin tentokrát neuvedl.

Putinova slova přichází den před plánovanou schůzkou britského premiéra Keira Starmera s americkým prezidentem Joem Bidenem, na které se bude řešit právě tato problematika. Bílý dům už předtím naznačil, že takové povolení Ukrajině dá.

Naopak proti je Německo, které volá po mírovém summitu. Kancléř Olaf Scholz vyzval k urychlenému diplomatickému jednání, které by takovou schůzku, kam by bylo pozvané i Rusko, uspíšilo. Přestože se během léta mluvilo o místu konání v Saudské Arábii, Indii, Turecku, Kataru či opětovně ve Švýcarsku, zatím konkrétní místo ani termín nezazněly.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy