Stará radnice v Brně se stala národní kulturní památkou

Brněnská Stará radnice se stala národní kulturní památkou.

Stará radnice v Brně.

Stará radnice v Brně.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stará radnice v Brně.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Prvního července byla Stará radnice v Brně prohlášena národní kulturní památkou. Stará radnice je jednou z 18 kulturních památek, které byly nově zařazeny do seznamu národních kulturních památek. Tento seznam zahrnuje 14 historických radnic, které reprezentují vývoj radničních budov v českých zemích od středověku po začátek 20. století.

Stará radnice je památka z 13. století, ke které se váže řada pověstí a která sloužila svému účelu až do roku 1935, kdy radní přesídlili na Dominikánské náměstí,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Brno již má na Ústředním seznamu kulturních památek třináct významných objektů, včetně hradů Veveří a Špilberk či katedrály sv. Petra a Pavla.

Stará radnice se nachází v Radnické ulici mezi náměstím Svobody a Zelným trhem. Nyní slouží jako informační centrum a kulturní prostor pro koncerty, výstavy a trhy. Její 63 metrů vysoká věž nabízí panoramatický výhled na město. „Stará radnice je stále přístupná veřejnosti a nabízí i prohlídky s průvodcem,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace rychlotrati mezi Brnem a Přerovem.
Domácí

Hledá se zhotovitel rychlotrati mezi Brnem a Přerovem

Prezident Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Brno a Mezinárodní strojírenský veletrh

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn