neděle 6. října 2024

Staleté porosty Krušnohoří budou zachráněny

Zachování a ochrana porostů ve Východním Krušnohoří je cílem Lesů ČR i ministerstev.

profimedia-0389216547

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Biologickou rozmanitost více než 120letých porostů ve Východním Krušnohoří je potřeba ochránit shodli se Lesy ČR, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí s vedením Ústeckého kraje. „Do roku 2025 proto Lesy České republiky označí v celé zemi čtyřicet tisíc biotopových stromů. Aby bylo biologicky cenné území Východního Krušnohoří ještě více chráněno, vytipovali lesníci na 250 hektarech porosty v hůře přístupném terénu, které zůstanou zcela bez zásahu člověka,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Chceme posílit ochranu biodiverzity našich lesů, proto směřujeme k dohodě na přístupu k hospodaření a ochraně unikátních a cenných porostů bučin na svazích Krušných hor,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Definitivním řešením pro tento lesní unikát, který mu zajistí kontinuální péči, vhodný management a ochranu, je připravované vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory, která zdejší bučiny zahrnuje,“ dodal.

Porosty ročně navštíví desítky tisíc lidí, přespolních i místních, a na sedmdesátikilometrové hranici přiléhají k soukromým pozemkům, domům, bytovým domům i podnikatelským objektům. Proto Lesy ČR v odůvodněných případech žádají a budou žádat státní správu lesů, tedy krajský úřad, o vydání omezení vstupu veřejnosti do porostů na dobu nezbytnou pro provedení rizikových těžeb.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

profimedia-0911080137
Domácí Krajské volby

Koalici v Ústeckém kraji utvoří ANO, ODS a Lepší Sever

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka