neděle 29. září 2024

Stále vinen! Případ Leopolda Hilsnera se po 125 letech otevírat nebude

Historie se bude na Leopolda Hilsnera dál dívat jako na vraha. K obnově jeho procesu nedojde.

hilsneriada1

Obět a vrah. Leopold Hilsner je stále vykreslován jako vrah Anežky Hrůzové.
Zdroj: Facebook

  • Obět a vrah. Leopold Hilsner je stále vykreslován jako vrah Anežky Hrůzové.
  • Zdroj: Facebook

Případ Leopolda Hilsnera se znovu projednávat nebude. Rozhodlo o tom Krajské státní zastupitelství v Jihlavě, které se poslední roky kauzou starou 125 let zaobíralo. Státní zástupci neobjevily žádné nové informace kromě těch, které už v době spáchání vražd rozebíral tehdejší soud. Dávný verdikt o vině Leopolda Hilsnera zůstává stále platný, ačkoliv s ním řada historiků nesouhlasí a poukazují na časovou osu, podle které židovský mladík nemohl stihnout vraždit. Jak však podotýká jihlavské státní zastupitelství, svědkyně tehdy čas odhadla podle slunce, a na tom nelze postavit obnovení případu.

Na přelomu 19. a 20. století vzbuzoval případ Leopolda Hilsnera velký rozruch nejen svou brutalitou, kdy byla bestiálně zavražděna 19letá Anežka Hrůzová, ale i pro svůj nepokrytě antisemitský podtext, proti němuž hlasitě vystupoval i budoucí československý prezident Tomáš Garrique Masaryk.

Hilsner odsouzený nejen za vraždu Anežky Hrůzové, ale i Marie Klímové, tehdy dostal trest smrti, který mu následně soud změnil na doživotí. Na svobodu se Hilsner dostal až těsně před pádem Rakouska-Uherska v roce 1918. Zemřel za dalších deset let, kdy žil ve Vídni pod změněným jménem Heller. Jeho případ na začátku 20. století vyvolal vlnu antisemitských nálad, které byly spojené s největším pronásledování Židů na českém území té doby.

Autor: Jan Skala

Související

czech-republic-69485_1280
Domácí

Svátek svatého Václava se slaví, i když o něm skoro nic nevíme

Parciální trolejbus
Domácí

Nové trolejbusy v Jihlavě mají spoustu poruch, nahrazují je zastaralé autobusy

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku

ab8b3ade-a587-48c7-8855-450e88010c06
Krimi

Výlet do Prahy skončil pro turisty tragédií, jeden zemřel, druhému hrozí 16 let vězení