čtvrtek 19. září 2024

Stále se zvyšující teploty ztěžují vzlet letadel

Oteplování Země komplikuje vzlet letadel. Kvůli vysokým teplotám jsou příliš těžká. Nejhůř jsou na tom ve vyšších nadmořských výškách. Řešením by v budoucnu mohlo být prodlužování ranvejí nebo omezení počtu cestujících.

letadlo

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Začátkem července požádal pilot cestující v letadle, které mířilo z Lanzarote do Londýna, aby jich 20 vystoupilo. Zatím jde jen o ojedinělé případy, do budoucna by jich ale mohlo přibývat. Děje se tak, když jsou letadla přetížená a vysoké teploty vzduchu jim nedovolí vzlétnout. "Zjistili jsme, že maximální vzletová hmotnost se každý rok snížila o 127 kilogramů, to je zhruba hmotnost jednoho cestujícího se zavazadlem. To znamená, že každý rok se kapacita letů nejspíš o jednoho pasažéra sníží," říká britský expert Paul Williams.

Problémy se týkají hlavně letišť ve vysokých nadmořských výškách, kde bývá vzduch řidší. Zároveň jsou tam krátké ranveje, které dávají letadlům menší prostor ke zrychlení. Do budoucna by tak bylo jedním z řešení prodloužit vzletové dráhy. Pomohlo by i omezení kapacity letadel, nebo plánování letů na ty části dne, kdy nejsou teploty vzduchu tak vysoké. To už zavedli v zemích Blízkého východu. Nejpravděpodobnější řešení je ale podle odborníků v rukách výrobců letadel. Ti už začínají ztíženým podmínkám stroje tvarem i materiálem přizpůsobovat.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii