čtvrtek 17. října 2024

STAČILO! nebude vystupovat jako koalice. Vstup do Sněmovny bude mít jednodušší

Cesta do Sněmovny by nyní mohla být pro STAČILO! jednodušší. Už totiž není koalice, ale hnutí a nemusí tak překročit 11procentní hranici odevzdaných hlasů.

347023367_553957766926406_7278150252075431826_n

Kateřina Konečná se snaží vrátit komunisty zpět do Sněmovny.
Zdroj: Facebook/Kateřina Konečná

  • Kateřina Konečná se snaží vrátit komunisty zpět do Sněmovny.
  • Zdroj: Facebook/Kateřina Konečná

Dny koalice STAČILO! jsou sečteny. Nově totiž tento politický subjekt, který vede šéfka KSČM Kateřina Konečná, bude vystupovat jako hnutí, jak je uvedeno v seznamu politických stran ministerstva vnitra. Krok, aby subjekt změnil svůj status, byl ryze pragmatický. Pokud by totiž STAČILO! i nadále vystupovalo jako koalice, muselo by v parlamentních volbách příští rok docílit jedenáctiprocentního výsledku, což je vize velice odvážná. Pokud by ale kandidovali komunisté sami za sebe, stačilo by jim ke vstupu do Poslanecké sněmovny pět procent hlasů, což je ale hranice, kolem které se KSČM v průzkumech stabilně pohybuje.

STAČILO!, které nechal zaregistrovat asistent europoslance Ondřeje Dostála Daniuel Sterzig, nyní sdružuje tři politické subjekty. Kromě KSČM jsou to Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) a Česká strana národně sociální. Tato trojice šla společně do evropských voleb, kdy k jednomu křeslu Kateřiny Konečné, přidala ještě post pro Ondřeje Dostála a nakonec i do krajských voleb, kde si její členové v krajských zastupitelstvech výrazně polepšili. Možná je do budoucna i spolupráce s dalšími levicovými stranami, jako například SOCDEM.

Průzkumy, které se zabývají preferencemi jednotlivých stran a hnutí před volbami do Poslanecké sněmovny, které se budou konat příští rok v říjnu, sice STAČILO! ve svých výsledcích neuvádějí, politologové odhadují, že by hnutí mohlo dostat sedm až deset procent hlasů.

Autor: Jan Skala

Související

marian-jurecka-marketa-pekarova-adamova-a-petr-fiala-spolu-1
Domácí

Půjdou SPOLU zase spolu? Připravenou smlouvu o koalici může pohřbít Jiří Čunek

36217830674_f14f3f4407_b
Domácí

Podpora Pirátů klesá. TOP 09 ani lidovci by se do Sněmovny nedostali

Georgians_protesting_against_homophobia_in_downtown_Tbilisi
Zahraniční

Vaše cesta do Evropy je ohrožena, vzkazuje EU do Gruzie vpředvečer voleb

15335151154_75033d6383_b
Zahraniční

Litevské volby vyhrává socialisté. Ti mají v plánu vládnout se Zelenými