Studie, která zkoumala mikrobiologickou stabilitu 23 komerčně dostupných značek balené vody skladovaných při běžných a zvýšených teplotách, ukázala výrazný nárůst mikroorganismů u balené vody skladované ve 30 stupních. Zatímco vzorky, které byly 18 dní v teplotě pět stupňů, obsahovaly asi 80 tisíc životaschopných buněk na mililitr, ve vodě skladované při 30 stupních bylo buněk přes milión na mililitr.
Vysoké teploty typické pro zavřené automobily, překladiště bez klimatizace nebo tmavé sklady bez větrání výrazně urychlují růst bakterií ve vodě, i když je v neotevřených plastových nádobách.
„Bakterie se množí i při krátkodobém zahřátí vody, což zvyšuje riziko při opakovaném vystavení lahví teplu například v autě nebo na slunci. Studie tak podtrhuje, že i relativně krátké přehřátí vody může vést k nežádoucím mikrobiologickým změnám, které mohou ovlivnit zdravotní nezávadnost balené vody,“ říká Jaroslav Žák z firmy, která se věnuje úpravám vody.