čtvrtek 19. září 2024

Srpen v kinech: Mádlovy Vlny a děsivý Vetřelec

Deadpool a animáky V hlavě 2 a Já, padouch 4 mají stále volné pole působnosti. Srpen bude ve znamení Vln a nového Vetřelce. Překvapit může adaptace videohry Borderlands.

Plakát k filmu Vetřelec: Romulus

Plakát k filmu Vetřelec: Romulus
Zdroj: 20th Century Fox

  • Plakát k filmu Vetřelec: Romulus
  • Zdroj: 20th Century Fox

Hned prvního srpna vstoupí do kin režisér M. Night Shyamalan se svým novým mysteriózním thrillerem Past. Film se odehrává v prostředí koncertu, na který vyrazili otec (Josh Hartnett) se svou dcerou. „Když se starostlivý táta vydá na toaletu, zjišťuje, že v koncertní hale není něco v pořádku. K místu se začínají sjíždět kordony policistů… Nic ze začátku není tak, jak se zdá. Koncert je údajně policejní kamufláž, která slouží k dopadení nebezpečného vraha...,“ zní synopse snímku.

O týden později se bude snažit nalákat do kin nejen videoherní fanoušky filmová adaptace Boderlands. Snímek se připravoval velmi dlouho a natáčení podle všeho doprovázely problémy a dotáčky. Upoutávky rovněž zrovna dvakrát nepřesvědčují. Obavám nepomáhá ani přístupnost od 12 let, jelikož populární videohra je známá především pro svůj černý humor a brutální krvavou akci. Ve filmu si zahráli Cate Blanchett, Kevin Hart či Jamie Lee Curtis. Zda půjde o povedenou letní jednohubku zjistí diváci 8. srpna.

V půlce srpna jde do kin rovnou trojice výrazných titulů. Po karlovarském festivalu a několika předpremiérách vstoupí do široké distribuce dobový snímek Vlny od Jiřího Mádla. „Na konci 60. let, kdy zněl z rádiových vln rokenrol a studentské revolty měnily svět, nastoupí starší z bratrů do prestižní redakce rozhlasu. Záhy se ocitne v nebezpečném souboji redaktorů a tajných služeb. Ve víru událostí půjde brzy všem o život a hlavní hrdina stojí před drsnou volbou: ochránit bratra, nebo pravdu a kolegy?“ zní synopse. Ve filmu si zahráli Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Martin Hofmann či Tomáš Maštalír.

Dne 15. srpna má premiéru také nový Vetřelec. Snímek s podtitulem Romulus nerežíroval Ridley Scott, nýbrž Fede Alvarez, režisér hororů Smrt ve tmě (2016) a Lesní duch (2013). Upoutávky dávají tušit, že film půjde ve šlépějích spíše prvního a třetího Vetřelce nežli mytologického Promethea a Covenanta. Trailery lákají na přímočaré vraždění ve vesmíru, které láká na výborné audiovizuální efekty a krvavé orgie.

Třetím filmem v polovině srpna je německá komedie Fakjů princezny. Jde o spin-off série Fakjů pane učiteli. Ve filmu se vrací na scénu postava Chantal, která se z našeho světa dostane do fantaskního světa pohádek. Chantal se svou kamarádkou Zeynep se následně bude snažit dostat zpět zatímco bude narážet na prince, draky a další pohádkové bytosti. Fantasy komedii natočil režisér všech tří dílů Fakjů pane učiteli Bora Dagtekin.

Dne 22. srpna konečně do českých kin zamíří Longlegs, údajně nejlepší kriminální thriller za poslední roky. „Úřady jsou zaskočeny Longlegsem, satanistickým sériovým vrahem, který se svých obětí ani jednou nedotkne. Všechny jeho zločiny v průběhu let se zdají být jasnými vraždami a sebevraždami, při nichž manžel a otec vyvraždí svou rodinu, než si vezme život. Na každém místě činu však Longlegs (Nicolas Cage) zanechává dopis napsaný šifrou, z níž je zřejmé, že přijdou další vraždy. Na pomoc s rozlousknutím děsivého případu FBI povolá začínající agentku Lee Harker (Maika Monroe), která je nadána jasnovideckými schopnostmi. Případ je plný nečekaných zvratů, včetně odkazů k okultismu. Lee objeví osobní spojení s nemilosrdným vrahem a musí závodit s časem, aby ho zastavila dřív, než připraví o život další nevinnou rodinu,“ zní synopse filmu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Vlny
Film a TV Udílení cen

Mádl míří na Oscary. Vlny budou zastupovat Česko

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Festival v Litoměřicích uvede v předpremiéře očekávanou Amerikánku

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech