pátek 19. dubna 2024

Šrotiště světa. Afriku zaplavují auta se spalovacími motory z Evropy a Ameriky

Zátěž pro životní prostředí představuje trh s ojetinami. Vozy, které by v Evropě nebo Americe už nesměly na silnice, míří do Afriky.

Afrika

Ojetiny ze západního světa míří na černý kontinent
Zdroj: Pexels

  • Ojetiny ze západního světa míří na černý kontinent
  • Zdroj: Pexels

Přestože Amerika i Evropa zamíří v příštích dnech k ještě větší elektromobilitě, trh s ojetinami se spalovacími motory je pořád na vzestupu. Pouze se přesunul. Vozidla, která v Americe a Evropě nesplňují emisní normy, s přehledem brázdí africké silnice. Zejména v západní a střední části černého kontinentu je o ně obrovský zájem. V Africe každoročně končí několik milionů aut, která by na silnicích v zemích západního světa už neměla co dělat.

Jak vyplývá z analýzy CNN, v druhé polovině minulého desetiletí se celosvětový trh s ojetými vozy zvýšil o pětinu. Jak vyplývá z Programu Organizace spojených národů pro životní prostředí, je prodej takových vozidel do Afriky problémem pro celý svět. Vozy, které tam míří, dokonce nemusí mít ani katalyzátor či zařízení na kontrolu emisí. Přestože se v roce 2020 se objevily první pokusy o regulaci dovozu vozů na černý kontinent, která by zakázala prodej aut starších deseti let, zatím nejsou žádné známé výsledky jejího dodržování.

Autor: Jan Skala

Související

zemědělec
Zahraniční Klimatické změny

97 procent evropských zemědělců tvrdí, že je klimatické změny ohrožují

slon
Zahraniční

Američanku zabil v Zambii slon

profimedia-0860805516
Zahraniční Video

V Africe se zřítil z mostu autobus. Přežila jen malá dívka

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Čínské elektromobily se derou na evropský trh