Srbské soudy začaly řešit loňské masové střelby, 13letý vrah vyvázne bez trestu

Dvacetiletý Uroš Blažic zavraždil devět lidí a dalších jedenáct zranil. Před soud jde i několik jeho příbuzných. Také rodiče 13letého Kosty Kecmanoviće stojí před soudem. Chlapec, který zabil devět spolužáků a strážného není trestně odpovědný.

344303995_736247008251352_9177973193825428954_n.jpg

13letý Kosta Kecmanović je za smrtící střelbou v bělehradské škole.
Zdroj: X

  • 13letý Kosta Kecmanović je za smrtící střelbou v bělehradské škole.
  • Zdroj: X

Pravděpodobně nejmladší masový vrah na světě, 13letý Kosta, postřílel loni 3. května na základní škole ve Vračaru devět dětí a jednoho dospělého. Sám není trestně odpovědný a je umístěný v psychiatrickém zařízení. Žalobce ale požaduje 12letý trest pro jeho otce Vladimira, matka si má podle něj odsedět dva a půl roku. Otec totiž naučil chlapce zacházet se zbraněmi a brával ho na střelnici. Matka Miljana je obžalovaná za nedovolenou výrobu, držení a nošení zbraní a výbušných látek. Její DNA se totiž našla na nábojnici na místě činu.

Dalším obviněním čelí majitel a instruktor střeleckého klubu kvůli podezření, že křivě vypovídali. Tvrdili totiž, že chlapce nikdy neviděli střílet, i když kamerové záznamy prokázaly opak. Žalobce chce, aby šli za mříže na tři roky.

Soud z jednání vyloučil veřejnost kvůli nízkému věku obětí a některých svědků.

Jen o den později, 4. května v noci, se odehrál obdobný masakr ve vesnicích Malo Orašje a Dubona, kde 20letý Uroš Blažić zabil devět lidí a zranil dalších 12.

Po vraždě vyhrožoval taxikáři a jeho pasažérům bombou a donutil řidiče, aby ho odvezl do vesnice poblíž Kragujevace, kde ho policisté dopadli. Blažić je obviněný z trestných činů vraždy s přitěžujícími okolnostmi, nedovolené výroby, držení a obchodování se zbraněmi a výbušnými látkami, z únosu a neoprávněného použití cizího vozidla.

Kromě něj usednou na lavici obžalovaných také jeho otec Radisa, strýc Goran a jeho bratr Boris, kteří čelí obvinění z nelegálního držení velkého množství zbraní, střeliva a výbušnin. Otec Radisa je také podezřelý z toho, že umožnil synovi dostat se ke zbraním a trénovat střelbu z automatické pušky a pistole.

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby

mexická policie
Zahraniční

Další mrtví v Mexiku. Při střelbě v centru města zemřelo osm lidí