čtvrtek 19. září 2024

Správa železnic vypsala tendr na Branický most za 2,2 miliardy

Ještě letos mají začít práce budování druhé koleje na Branickém mostu, který leží mezi stanicemi Praha-Radotín a Praha-Krč. Správa železnic proto vyhlásila tendr na zhotovitele stavby.

Branický most 2

Bránický most
Zdroj: Správa železnic

  • Bránický most
  • Zdroj: Správa železnic

„Předpokládané celkové náklady dosahují 2,25 miliardy korun. Díky projektu bude možné odklánět vlaky při plánované rekonstrukci železničních mostů pod Vyšehradem,“ uvádí zástupci Správy železnic.

Branický most, kterému se také říká most Inteligence, pochází z poloviny minulého století. Železniční provoz na něm odstartoval v roce 1964. Přestože se budoval jako dvoukolejný, stavbaři na něm nakonec položili pouze jednu kolej. V současnosti jej využívají především nákladní vlaky.

„Cílem stavby je zejména vybudování druhé traťové koleje v úseku od odbočky Tunel, která je před Branickým mostem, do stanice Praha-Krč. Současně vznikne odbočka Spořilov, ta umožní vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou,“ .píše se na webu společnosti.

Práce budou také zahrnovat sanaci Branického mostu, vybudování nového přemostění Údolní ulice a výstavbu technologických objektů v Krči a na Spořilově. Na dosud jednokolejné zastávce Praha-Kačerov vznikne nové nástupiště dlouhé 220 metrů, přestup na metro a autobusy MHD zajistí nová lávka.

Stavba by měla začít v červenci a práce potrvají 13 měsíců.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany
Ekonomika

EDF a Westinghouse napadly výběr dodavatele nových reaktorů v Dukovanech

GVUmRKsXsAACnvJ
Zahraniční

Padl i poslední most přes řeku Sejm. Přes něj proudilo důležité zásobování armády

Droga_krajowa_37_(czechy)
Domácí

Obchvat Pardubic vyvede dopravu z centra. Jeho stavba se však prodlužuje

most
Domácí

S půlročním zpožděním končí oprava první poloviny Ševčíkova mostu v Brně