čtvrtek 19. září 2024

Správa úložišť radioaktivních odpadů chce začít s průzkumem

Čtyři lokality, Březový potok v Plzeňském kraji, Horku a Hrádek v Kraji Vysočina a Janoch v Jihočeském kraji, chce prozkoumat Správa úložišť radioaktivních odpadů, aby mohla vybrat finální lokalitu pro plánované hlubinné úložiště.

duk03-1500x996

Radioaktivní odpad.
Zdroj: SÚRAO

  • Radioaktivní odpad.
  • Zdroj: SÚRAO

Správa podala na Ministerstvo životního prostředí žádosti o stanovení průzkumných území pro zvláštní zásah do zemské kůry. O průzkumná území žádá Správa do roku 2032. Finální lokalita by měla být známá do roku 2028.

„Podání žádosti o stanovení průzkumného území je významným krokem na cestě k výstavbě hlubinného úložiště radioaktivních odpadů,“ řekl Minutovým zprávám Lukáš Vondrovic, ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů. Dodává, že se stanovením průzkumných území se podle zákona pojí i finanční příspěvky: „Každá obec zahrnutá do průzkumného území získá příspěvek ve výši 600 tisíc korun ročně. Dále také příspěvek ve výši 0,40 koruny ročně za každý čtvereční metr katastrálního území obce, na němž je průzkumné území stanoveno, a to po celou dobu stanovení průzkumného území. Příspěvky mohou obce použít podle svého rozhodnutí.“

Možné lokality už za sebou mají povrchové zkoumání, teď je zapotřebí získaná data rozšířit o klíčové informace například z hloubkových vrtů.

Související

617950541_4bbe9c4cae_z
Zahraniční Vesmír

Měsíc by mohl poskytnout útočiště ohroženým druhům organismů

internet
Světové dny Technologie

Den zálohování

prof
Domácí

V Česku vznikne hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Inspiruje se Finskem

radioaktivní odpad
Domácí

S radioaktivním odpadem nakládá Česko bezpečně, uvádí mezinárodní agentura