čtvrtek 19. září 2024

Správa Pražského hradu prý podváděla a kradla. Čachrovalo se i s alkoholem

Kancelář prezidenta republiky dnes oznámila, že podá trestní oznámení na Správu Pražského ohradu a lánskou lesní správu. Obě přitom spadají přímo pod kancléře Vratislava Mynáře. Mynář v posledních týdnech proslul řadou čachrů s majetkem státu.

Prezident Zeman a kancléř Mynář

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Zdroj: Interwiew ČT

  • Prezident Zeman a kancléř Mynář
  • Zdroj: Interwiew ČT

Podle rozsáhlých kontrol se správa hradu dopouštěla řady trestných činů od porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, přes krádež a zpronevěru, až po podvod. Kancelář to uvedla na svých webových stránkách.

Kontroly objevily chyby při stavebních úpravách nemovitosti Vikárka, při výběru a svozu hotovosti v areálu Pražského hradu, při hospodaření s lánským dřevem a ve vybrakovaném skladu alkoholu na zámku.

„Jeden ze zaměstnanců Správy Pražského hradu uvedl, se že podle pokynu tehdejší šéfky správy lánského zámku staral o neoficiální sklad alkoholu. „Jiné zaměstnankyně odepisovaly měsíčně dvacet lahví alkoholu údajně na protokolární účely, aniž by lahve viděly. Odepisovaný alkohol nebyl oficiálně využitý,“ píše se ve vyjádření podepsaném prezidentskou kanceláří.

Při hospodaření se dřevem v areálech zámku Lány zase neexistovala účetní ani faktická evidence dřeva za statisíce korun. Chybí také evidence skladu alkoholu. Ten se našel téměř prázdný a auditoři konstatovali vysoké manko.

Zpráva vyvolala na sociálních sítích poprask. Podle komentujících například: "Zloděj křičí, chyťte zloděje!" Danuše Nerudová se podivila, že trestní oznámení podává prezidentská kancelář na svou organizaci. "Sama na sebe?" ptá se.

Prezidentská kancelář oznámila podání trestního oznámení poté, co Seznam Zprávy v několika článcích upozornily na způsob, jakým s hradním majetkem nakládal vedoucí kanceláře Vratislav Mynář. Šlo o vypůjčení party stanu k jeho sjezdovce v Osvětimanech, o využívání hradní autodopravy nebo o neoprávněný lov zvěře v Lánské oboře v hodnotě přes 3,6 milionu.

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

peníze
Domácí

Falešní celníci chtějí peníze, vyhrožují řidičům vybodováním

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů