V porovnání s předchozím rokem však došlo k poklesu, a to i v oblasti základních potravin, jako jsou mléčné výrobky, vepřové maso, brambory či ovoce a zelenina. Naopak, poptávka po pečivu, těstovinách, drůbežím a hovězím mase vzrostla, uvádí ČSÚ.
Zatímco v minulých letech mezi roky 2012 a 2021 spotřeba potravin rostla, v roce 2023 se trend obrátil a zaznamenal pokles o 37 kilogramů na obyvatele. Klesla spotřeba mléka o 3 kg, stejně jako spotřeba vepřového masa, která se snížila o 2,2 kg. Na druhé straně, spotřeba drůbežího masa a hovězího vzrostla.
Pokles byl zaznamenán i v oblasti příloh, jako je rýže, brambory a luštěniny. Výjimkou byla spotřeba těstovin, která vzrostla, stejně jako spotřeba pekárenských výrobků, přičemž chleba a pšeničného pečiva se spotřebovalo více. O ovoce a zeleninu byl nižší zájem, přičemž celková spotřeba ovoce klesla o 2,2 kg a zeleniny o 0,3 kg.
Česká republika byla v roce 2023 soběstačná v potravinách zhruba na 80 procent, což odráží schopnost domácí výroby uspokojit většinu potřeb v oblasti potravin. Potravinová soběstačnost vychází z bilance výroby, zásob a pohybu komodit a výrobků, přičemž se do výpočtů započítávají i ztráty a odpady.