sobota 6. července 2024

Spotify nezakáže hudbu vytvořenou umělou inteligencí

Šéf Spotify se nechal slyšet, že nebude na své platformě zakazovat hudbu vytvořenou umělou inteligencí pokud splní určité podmínky.

Spotify

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Spoluzakladatel a generální ředitel hudební streamovací služby Spotify Daniel Ek v rozhovoru pro BBC uvedl, že jeho společnost neplánuje zcela zakázat obsah vytvořený umělou inteligencí. Letos však jednu skladbu ze své sítě Spotify stáhlo, šlo o stáhla skladbu s hlasem umělé inteligence napodobujícím zpěváky Draka a The Weeknda. Daniel Ek řekl BBC, že existují platné způsoby využití technologie AI při tvorbě hudby, ale umělá inteligence by neměla být používána k napodobování lidských umělců bez jejich souhlasu.

Podle Eka bude využívání AI v hudebním průmyslu debatou, která se potáhne mnoho let. V případě umělé skladby Heart on My Sleeve nebyli rappeři Drake a The Weeknd informováni o klonovaných verzích svých hlasů použitých v této skladbě. Píseň byla v dubnu stažena ze Spotify a dalších streamovacích platforem. Její tvůrce Ghostwriter se později pokusil skladbu nominovat na cenu Grammy, jeho žádost byla zmaítnuta.

Spotify nyní testuje novou funkci s umělou inteligencí, která překládá podcasty do jiných jazyků, přičemž napodobuje původní hlas moderátorů a hostů. Jak to zní, si můžete poslechnout níže.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

Nemo_Trophy_Press_Conference
Zahraniční

Švýcaři odmítají Eurovizi. Nejvíce odpůrců má mezi příznivci krajní pravice

441566529_10220123719763162_1304300820835838718_n
Zahraniční

Čistka na Spotify. Služba smazala ruské umělce podporující válku

kontejnery
Domácí AI

Chytrý svoz odpadu bude mít v Praze na starosti umělá inteligence

AI
Ekonomika AI

Umělá inteligence je hrozbou pro trh práce, varuje Mezinárodní měnový fond