pondělí 20. května 2024

Spolupráce státu a soukromého sektoru bude v Česku stále oblíbenější

V České republice se v nadcházejících letech očekává vzestup využívání takzvaných PPP projektů, tedy takových, na kterých spolupracuje soukromý a veřejný sektor současně.

dálnice D1

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Snaží se o to vláda Petra Fialy, která tím chce zajistit příliv peněz do veřejného sektoru. Veřejné finance České republiky nejsou v posledních letech v ideální kondici, a právě tento trend by mohl situaci alespoň částečně řešit. Petr Fiala a jeho kabinet se domnívá, že tímto způsobem lze budovat obchvaty kolem obcí či měst, nové nemocnice, školy, železnice nebo dálnice.

Plány naznačují, že do PPP projektů by se mohly investovat až stovky miliard korun ročně. To by umožnilo České republice přiblížit se zbytku Evropy, kde jsou PPP projekty běžné již po více než tři desetiletí. Statistiky ukazují, že v Evropě se uskutečnily asi dva tisíce projektů soukromých investic do veřejné infrastruktury v hodnotě přibližně 11 bilionů korun.

Mezi projekty PPP, které se momentálně v České republice zvažují, patří například severní obchvat Prahy, železniční spojení s Letištěm Václava Havla nebo výstavba nových vysokorychlostních železnic téměř v celé zemi. Dalším rozsáhlým infrastrukturním projektem typu PPP je dostavba dálnice D4

Autor: Jiří Lacina

Související

Michal Kovařčík na Betano Hockey Games
Hokej MS v hokeji 2024

U hokejového týmu končí Kovařčík

profimedia-0874241333.jpg
Hokej MS Praha

Euforie trvá. Češi spláchli Brity

Čeští hokejisté zdolali Rakousko.
Hokej MS v hokeji 2024

Češi smetli nevyzpytatelné Rakušany a mají jistotu čtvrtfinále

profimedia-0873602320.jpg
Hokej

Národní tým čeká večer rakouský zázrak