sobota 5. října 2024

Spolu proti imperialismu. Putin se setkal s Kimem na kosmodromu Vostočnyj

Ruský prezident se na kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě sešel se svým severokorejským protějškem Kim Čong-unem. Kim Putinovi vyjádřil podporu v boji proti západnímu imperialismu.

uCGufIP68NZcFVeEAv45cMf4WA4Sc3YR

Putin se setkal s Kim Čong-unem
Zdroj: kremlin.ru

  • Putin se setkal s Kim Čong-unem
  • Zdroj: kremlin.ru

Na Dálný východ Ruska přijel severokorejský vůdce Kim Čong-un, aby se na kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kim vyjádřil Rusku podporu ve válce na Ukrajině. V ní severokorejský vůdce spatřuje svatou válku na ochranu vlastní bezpečnosti směřovanou proti západnímu imperialismu. Oba státníci mluvili před novináři necelých deset minut. Další jejich jednání se odehrávalo za zavřenými dveřmi.

Podle ruské agentury TASS se setkání Putina s Kimem bude odehrávat v duchu možné vojenské spolupráce a společného výzkumu vesmíru. Americký deník The New York Times před nedávnem přišel s informací, že na schůzce se dohodnou dodávky severokorejských zbraní Rusku, které by je pak mohlo využít na Ukrajině. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to odmítl komentovat.

Kimova návštěva Ruska je první zahraniční cestou severokorejského vůdce od vypuknutí pandemie covidu v roce 2020. Rok předtím se setkal s Vladimirem Putinem v ruském městě Vladivostok. Na dnešní jednání Kim přijel obrněným vlakem, Putin z Moskvy přilétl letadlem.

Autor: Jan Skala

Související

2009666dbc17222dc28c2931d945e05bd2ff4db3
Zahraniční

Nervozita v nejvyšších patrech. Zelenskyj chystá další změny ve velení armády

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

GY4QliwW4AAQCLy
Zahraniční

Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru. Už začínají počítat s územními ztrátami

Yelena_Välbe_in_2021_-_01
Zahraniční

Jak vrátit ruský sport na scénu? Hoďte bombu na Londýn, radí šéfka lyžařů