pondělí 21. října 2024

SPOLU by mělo 20 procent. Samostatně by se do Sněmovny dostala jen ODS

Všechny průzkumy, včetně toho nejnovějšího, potvrzují dominantní úlohu hnutí ANO v tuzemské politice. Naopak rovněž ukazují pád Pirátů.

profimedia-0884840455

Čísla hovoří jasně. Babiš by Fialu ve volbách porazil na celé čáře.
Zdroj: Profimedia

  • Čísla hovoří jasně. Babiš by Fialu ve volbách porazil na celé čáře.
  • Zdroj: Profimedia

Předvolební průzkum, se kterým přišla společnost STEM, ukázal několik zajímavostí. Především zaměřil se také na preference vládní koalice SPOLU a pouze jednotlivých stran. Té šetření přisoudilo 20,6 procenta, což je však daleko za vedoucím hnutím ANO, které by volilo 32,1 procenta voličů. Samostatné ODS by hlas odevzdalo 14,2 procenta voličů, ovšem zbylé dvě strany, jak KDU-ČSL, tak TOP 09 by se do Sněmovny vůbec nedostali. Ani jedné z by se nepodařilo překročit až čtyři procenta hlasů.

Kdo naopak velmi posílil, je hnutí STAN, které nyní s více než 10 procenty na třetím místě vystřídalo Piráty. Ti jsou naopak jasným smolařem současného průzkumu a padají až k hranici pěti procent, což je hodnota nutná ke vstupu do Sněmovny. Nyní vykazují zhruba stejné šance jako KSČM. Naopak preference hnutí STAČILO! šetření neukázalo.

Kromě ANO, ODS, STAN, Pirátů a KSČM, by se do Poslanecké sněmovny dostalo i hnutí SPD s 9,4 procenty. Naopak za branou by zůstaly nejen lidovci a TOP 09, také SOCDEM, Přísaha, Svobodní, Motoristé nebo Strana zelených.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0923409670
Domácí

SPOLU bude pokračovat. Vedení lidovců se ale proměnilo k nepoznání

profimedia-0919642081
Domácí

Babiš odmítl vládu s komunisty. Ovšem se STAČILO!, to je prý jiná káva

profimedia-0922900656
Domácí

Jurečka slízl Fialovu smetanu. Jeden z nejlepších ministrů vůbec, řekl premiér

Bohuslav Svoboda.
Domácí

Primátor sepsul za kauzu v dopravním podniku Piráty