„Trávit čas u společné večeře je pro rodinu důležité. Skvělé je, když se děti podílí na přípravě jídla, protože potřebují cítit, že mají vliv na svůj život, tedy i na chod domácnosti. Společný čas je důležitý také pro zdravý vztah páru. Jinak se soužití snadno scvrkne na plnění operativních úkolů, což je začátek konce,“ říká terapeut Jan Markel z projektu Opravdový vztah.
Společné stolování se v České republice považuje za tradici, na kterou nostalgicky vzpomínáme z dětství. V poslední době ale do rodinných večeří zasahují technologické trendy. Téměř polovina respondentů ve věku od 18 do 44 let přiznává, že při společném stolování používá elektronická zařízení, jako jsou telefony, tablety, televize nebo počítače. Alarmující je také zjištění, že 12 % domácností s dítětem do deseti let elektroniku využívá k tomu, aby potomka při jídle zabavily. “Je klíčové se na jídlo skutečně zaměřit, vypnout elektronická zařízení a věnovat se plně chvíli u stolu. Takový přístup nám pomáhá nejen k lepšímu trávení a využívání živin, ale také ke kultivaci zdravějšího vztahu k jídlu a vlastnímu tělu,“ míní nutriční specialistka Markéta Gajdošová.
Strava nebývá v českých domácnostech pestrá, většina lidí vaří to samé stále dokola, obvykle maximálně pět jídel.