pondělí 16. září 2024

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž

65 procent dotazovaných pokládá společné večeře za důležité. Většině rodin s dětmi se ale nedaří spolu usednout ke stolu každý den. A navíc, často se doma servíruje dokola pět různých jídel.

woman-1979272_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

„Trávit čas u společné večeře je pro rodinu důležité. Skvělé je, když se děti podílí na přípravě jídla, protože potřebují cítit, že mají vliv na svůj život, tedy i na chod domácnosti. Společný čas je důležitý také pro zdravý vztah páru. Jinak se soužití snadno scvrkne na plnění operativních úkolů, což je začátek konce,“ říká terapeut Jan Markel z projektu Opravdový vztah.

Společné stolování se v České republice považuje za tradici, na kterou nostalgicky vzpomínáme z dětství. V poslední době ale do rodinných večeří zasahují technologické trendy. Téměř polovina respondentů ve věku od 18 do 44 let přiznává, že při společném stolování používá elektronická zařízení, jako jsou telefony, tablety, televize nebo počítače. Alarmující je také zjištění, že 12 % domácností s dítětem do deseti let elektroniku využívá k tomu, aby potomka při jídle zabavily. “Je klíčové se na jídlo skutečně zaměřit, vypnout elektronická zařízení a věnovat se plně chvíli u stolu. Takový přístup nám pomáhá nejen k lepšímu trávení a využívání živin, ale také ke kultivaci zdravějšího vztahu k jídlu a vlastnímu tělu,“ míní nutriční specialistka Markéta Gajdošová.

Strava nebývá v českých domácnostech pestrá, většina lidí vaří to samé stále dokola, obvykle maximálně pět jídel.

Související

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

profimedia-0039243590
Světové dny Jídlo

Den večeří u televize

PIA17944-MarsCuriosityRover-AfterCrossingDingoGapSanddune-20140209
Zahraniční Vesmír

Hluboko pod povrchem Marsu jsou oceány kapalin, tvrdí nová studia NASA

20140727--IMG_4412_(16828865239)
Zahraniční

Teplota oceánské vody dosahuje rekordů. Ohrožuje už i Velký bariérový útes