středa 18. září 2024

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Klimatické změny zvyšují riziko požárů a znečištění ovzduší, což negativně ovlivňuje lidské zdraví, ekosystémy a zemědělství, uvádí nová zpráva Světové meteorologické organizace (WMO).

sucho

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Vzájemně propojený cyklus klimatických změn, lesních požárů a znečištění ovzduší má ničivé dopady na lidské zdraví, ekosystémy i zemědělství, varuje nová zpráva Světové meteorologické organizace (WMO).

Podle nového bulletinu WMO ovlivňují požáry a znečištění ovzduší nejen lidské zdraví, ale i plodiny a ekosystémy. Průměrné roční koncentrace prachových částic PM2.5, které jsou velmi nebezpečné při dlouhodobém vdechování, vzrostly v roce 2023 zejména kvůli požárům v Severní Americe. Významné zhoršení kvality ovzduší bylo zaznamenáno také v Indii, zatímco v Číně a Evropě se hodnoty PM2.5 snížily.

Lesní požáry mají ničivé dopady na kvalitu vzduchu, půdu i plodiny. Kouř obsahuje škodlivé chemické látky, které se šíří přes celé kontinenty a ovlivňují kvalitu vzduchu nejen v místě požáru, ale i v odlehlých oblastech. V roce 2023 byly rekordní sezóny požárů v Kanadě a Chile, které vedly k výraznému zhoršení kvality ovzduší v okolních státech a částech USA. Požáry podporované suchem a vysokými teplotami vedly k emisím škodlivých látek, což zhoršilo stav ovzduší na obou polokoulích.

Znečištění ovzduší prachovými částicemi také výrazně ovlivňuje zemědělství. Vysoké koncentrace prachu snižují úrodu až o 15 procent, zejména v oblastech, kde je zemědělství klíčové pro obživu. Vědci v Číně a Indii zaznamenali snížení výnosů plodin kvůli omezenému přístupu světla k listům rostlin.

Podle WMO je důležité bojovat proti klimatické změně a znečištění ovzduší současně. Zlepšení kvality ovzduší přinese výhody pro zdraví lidí, ekosystémů a ekonomiky.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk