Školní jídelny v Praze se letos v prvním pololetí dostaly pod drobnohled hygieniků. Ti provedli 298 kontrol a v 27 případech narazili na porušení hygienických předpisů. Nejčastěji kvůli zanedbané údržbě kuchyní, nevhodným skladovacím podmínkám nebo křížení čistého a nečistého provozu. Padly pokuty v celkové výši 73 tisíc korun.
Závažná pochybení hygienici zjistili v 25 školních jídelnách a dvou dětských skupinách. Provozovatelé v nich nedodržovali základní pravidla, například udržování čistoty v prostorách pro manipulaci s potravinami, péči o kuchyňské náčiní nebo pravidla pro sledování původu a trvanlivosti surovin. V některých případech se ukázalo, že potraviny nebyly vhodně označené nebo jim prošlo datum použitelnosti.
Více než 440krát se měřila teplota hotových jídel těsně před výdejem. Správné teploty, které mají zabránit množení škodlivých bakterií, nedodrželi kuchaři ve 13 případech. To podle hygieniků představuje přímé riziko pro zdraví dětí.
Hygienici prověřovali i devět podnětů od veřejnosti. Dvě stížnosti se ukázaly jako oprávněné, další dvě částečně. Zbylých pět se nepotvrdilo. Stížnosti se nejčastěji zaměřovaly zase na hygienu.
Od září se školní jídelny začnou řídit novými pravidly přípravy jídel, která vycházejí z úprav takzvaného spotřebního koše. Změny mají omezit například množství soli, sladkých nápojů nebo brambor. Méně bude i masa, naopak přibýt by měly ryby, luštěniny nebo zelenina. Hygienici začnou nové parametry kontrolovat od září příštího roku.