pátek 10. května 2024

Speleopotápěči zdolali extrémní úsek, pak bouchli v Punkvě šampaňské

Rekordní trasu zvládli speleopotápěči Jan Sirotek a Petr Chmel, kteří jako první zdolali úsek od ponoru Sloupského potoka ve Sloupsko-šošůvských jeskyních přes Amatérskou jeskyni, propast Macochu až do vývěru Punkvy.

387879939_731423329023309_4714368382878127519_n

Speleopotápěči si připsali rekord.
Zdroj: facebook.com

  • Speleopotápěči si připsali rekord.
  • Zdroj: facebook.com

Extrémní sportovní výkon byl završením snahy o hledání cesty mezi Sloupem a Macochou.

Cesta trvala 11 hodin a na přípravách a zajištění bezpečnosti se podílely čtyři desítky jeskyňářů. Dvojici čekalo v podzemí přes sedm kilometrů, z toho asi šest set metrů pod vodou. Na cestě je sedm sifonů, z nichž nejdelší měří tři sta metrů a dosahuje hloubky dvaceti metrů.

"Do Sloupských jeskyní jsme vlezli přesně načas v sedm ráno a sestoupili jsme Palmovou propastí na hladinu Sloupského potoka. Včerejší bouřka a intenzivní déšť se projevil poměrně značným nastoupáním hladiny. Kdyby bylo ještě o metr víc, asi bychom to museli odpískat,“ popsal Jan Sirotek.

V prvním sifonu neviděli ani na pár centimetrů, v dalším se prý museli trochu prokopat. Pak zamířili přes celou Amatérskou jeskyni do Východní Macošské větve.

„Po 11 hodinách v podzemí jsme vylezli do přítmí propasti Macocha. A pak už se slavilo, bouchala se šampáňa a všichni jsme se radovali, že se nám to všem společně povedlo,“ popsal speleopotápěč.

Související

Léčebna se speleoterapií
Domácí Architektura

Unikátní dětská léčebna vznikla v Ostrově u Macochy