Špatný stav lyžařského vybavení zaviní každou šestou nehodu

Pravidelné kontroly a servis lyžařského vybavení jsou důležité k jeho správnému a hlavně bezpečnému používání. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny je právě nevyhovující stav vybavení příčinnou každé šesté nehody na sjezdovce.

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn
Zdroj: skiareal.cz

  • Špindlerův Mlýn
  • Zdroj: skiareal.cz

Podle průzkumu pojišťovny si lyže či snowboard nechává pravidelně seřídit pouze 52 % lidí.

Naprostým základem pro bezpečné lyžovaní je správně seřízené vázání. Při nesprávném nastavení může dojít k úrazům nejen u začátečníků, ale může vážně ohrozit i zkušené lyžaře.

Nejen servis vybavení pomáhá předcházet úrazům. Už při výběru lyží či snowboardu je nutné zvolit správný typ vybavení a zohlednit výšku, váhu, zdatnost i styl jízdy.

Před tím, než se vydáte na svah, věnujte alespoň chvíli základní rozcvičce. Ta přitom podle průzkumu nic neříká celé třetině českých lyžařů. Další třetina se před nástupem na lanovku protáhne jen zcela výjimečně. Pravidelně se pak rozcvičuje jen 15 % sportovců. Muži se přitom protahují o něco častěji než ženy.

V neposlední řadě je důležité dbát i na kvalitní oblečení. To by mělo být teplé a složené z více vrstev. Správné oblečení nechrání jen před rozmary rozmary počasí, ale i před úrazy. Důležitá je také viditelnost, oblečení má být výrazné s reflexními prvky.

U dětí je pak také velmi důležité kontrolovat únavu, nepřeceňovat jejich schopnosti a dbát na dostatečný příjem energie a tekutin.

Autor: HT

Související

2018-12-05-12-37-23
Zahraniční

Jaká bude letošní zima? Meteorologové tvrdí, že La Niña přinese chlad

profimedia-0775872907
Zahraniční

Brusel poskytne Ukrajině 35 miliard eur. Obří částka však není dar, ale půjčka

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

Uluru,_helicopter_view,_cropped
Zahraniční

Austrálii sužují vedra uprostřed zimy. Na západě země naměřili přes 41 stupňů