pátek 18. října 2024

Recenze: Deadpool & Wolverine plní očekávání. Spásou Marvelu ale nejsou

Marvelácký komiksový svět přešlapuje od Endgame na místě. Filmem Deadpool & Wolverine kravaťáci od Disneyho ukazují divákům, že si své chyby uvědomují.

Plakát k filmu Deadpool & Wolverine

Plakát k filmu Deadpool & Wolverine
Zdroj: Disney

  • Plakát k filmu Deadpool & Wolverine
  • Zdroj: Disney

Nezajímavé nové postavy, multivesmír, směšná náhrada za Thanose v podobě Kanga či nespočet televizních sérií a pokles kvality. Důvodů, proč sdílený komiksový svět Marvelu od Avengers: Endgame upadá, je mnoho. Očekávaný Deadpool & Wolverine si nebere servítky a na problémy poukazuje s humorem sobě vlastním.

Marvelácký Ježíš, do jehož role se Deadpool ve svém třetím filmu pasoval, se snaží, ale na spasení Marvelu to nestačí. Přílišný hype návratu Deadpoola v podání ukecaného Ryana Reynoldse a Wolverina s tváří Hugha Jackmana nesvědčí. Tajnůstkářský projekt, v němž se mělo v miniroličkách objevit nespočet známých postav, sice překvapuje, ale největší esa netasí.

Kdo čeká návrat staré gardy v čele s Iron Manem tak může být zklamaný, ale pár hvězd se skutečně povedlo utajit a vhodně je zapasovat do příběhu, který není třeba rozpitvávat. Kouzlo třetího Deadpoola stojí částečně na překvapení a proto stačí vědět, že se Deadpool snaží zachránit svůj svět s čemuž mu pomůže Wolverine. Proč tomu tak je a kdo je záporákem filmu je lepší zjistit až v kině.

Wolverine a Deadpool jsou rovnocennými parťáky

Příběh je sice prostý, ale díky tomu vyniká chemie mezi Deadpoolem a Wolverinem, jejichž špičkování nebere konce. Na Jackamnovi je vidět, že si svou přisprotlou verzi známé postavy užívá plnými doušky. Film mu dává tolik prostoru, že je ve skutečnosti s Deadpoolem rovnocennou hlavní postavou. Deadpool napotřetí baví o špetku méně než v předešlých dvou filmech, ale je to dáno tím, že především sarkasticky komentuje neduhy Marvelu z posledních let včetně narážky na to, že multivesmíry zkrátka nefungují.

V Deadpoolovi stále jde více o postavy a dialogy, než akční scény. Těch se samozřejmě také diváci dočkají, ale o kdovíjaké krvavé orgie se nejedná. Nejvíce vyčnívá bitka v autě jeden na jednoho a finální pláštěnkový masakr. Každou akční scénu doprovází, jak je u Deadpoola zvykem, zdařilý písničkový soundtrack.

Konec filmu dává tušit, že třetím Deadpoolem začíná nová éra. Snímek nabízí pouze jednu potitulkovou scénu, ale vyplatí se na ní počkat. Není důležitá pro další filmy, ale vtipností strčí do kapsy všechny marvelácké potitulkovky za posledních čtyři roky.

Hodnocení: 80 %

Autor: Šimon Mitro

Související

Disney+
Film a TV Streaming

Disney+ mění ceny. Přijde s dražším i levnějším tarifem

Záběr z filmu Deadpool & Wolverine
Film a TV Kino

Deadpool & Wolverine jsou nejvýdělečnějším sprostým filmem

Záběr z filmu Deadpool & Wolverine
Film a TV Kino

Deadpool & Wolverine budou miliardoví

Trojice filmových Spider-Manů se sešla ve filmu Spider-Man: Bez domova (2021)
Světové dny

Den Spider-Mana