Spartu čeká velké stěhování

Fotbalová asociace ČR na své valné hromadě potvrdila Spartu jako vítěze soutěže o využití areálu na pražském Strahově.

Sparta vybuduje nový stadion.

Sparta vybuduje nový stadion.
Zdroj: AC Sparta Praha

  • Sparta vybuduje nový stadion.
  • Zdroj: AC Sparta Praha

Valná hromada Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na návrh svého výkonného výboru svěřila fotbalové Spartě areál Evžena Rošického na Strahově. Klub aktuálních mistrů ligy by tam měl vybudovat nový stadion.

Delegáti pražské Sparty na valné hromadě v Olomouci prezentovali podrobně vypracovaný projekt včetně slíbené podpory od hlavního města a důrazu na co nejrychlejší realizaci výstavby.

Už před několika týdny projekt podpořil Výkonný výbor FAČR a doporučil ho delegátům valné hromady ke schválení, což se ve čtvrtek 30. května také stalo.

Pro Spartu to znamená obrovský, nejen finanční, závazek. Nový stadion s kapacitou až 35 tisíc diváků bude největším v republice, takže lze očekávat, že bude hostit i významná mezinárodní utkání.

„Cílem je urbanistické řešení celého místa včetně studentských kolejí. Budeme muset intenzivně pracovat na urbanistické studii, což zabere čas. Těch pět let na stavební povolení je poměrně krátká doba. Chtěli bychom být co nejkratší. Bavíme se asi o 4,5 miliardách korun z našich peněz na výstavbu stadionu. Jsme rádi, že se nám podnikatelsky daří a můžeme si dovolit takovou investici. Chci zdvořile požádat, abyste nám dali zelenou,“ řekl mimo jiného výkonný místopředseda představenstva AC Sparta Praha František Čupr delegátům valné hromady. Ti jeho návrh jednoznačně podpořili.

Ředitel Sparta Tomáš Křivda následně na sociální síti X uvedl, že cílem je odehrát na novém stadionu první utkání dříve, než v avizovaném roce 2035.

Autor: Ota Černý

Související

Lukáš Haraslín před utkáním s Manchesterem City.
Fotbal

Máme svůj plán, hlásí Haraslín před věhlasným soupeřem

Ondřej Lingr slaví první gól po návratu do Slavie.
Fotbal Chance liga

Slavia si podrží náskok na čele fotbalové ligy

Martin Vitík derby nedohrál.
Fotbal Chance liga

Tvrdý trest pro Frýdka, Vitík po derby stopku nedostal

Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.
Fotbal Chance liga

Slavia díky skvělé první půli ovládla derby se Spartou