pátek 18. října 2024

Sparťané zvládli odvetu s Malmö a po 19 letech budou hrát Ligu mistrů

Po dlouhých 19 letech postoupila pražská Sparta do základní fáze Ligy mistrů. Zajistila si to dvěma výhrami 2:0 nad švédským Malmö.

Sparta postupuje do Ligy mistrů.

Sparta postupuje do Ligy mistrů.
Zdroj: AC Sparta Praha

  • Sparta postupuje do Ligy mistrů.
  • Zdroj: AC Sparta Praha

Sparťané šli do odvety play-off Ligy mistrů proti Malmö v dobré pozici. Ze Švédska si totiž přivezli vedení 2:0, které jim stačilo na Letné uhájit.

Za tímto cílem vykročili svěřenci dánského kouče Larse Friise cílevědomě a přestože v prvním poločase odvety nebylo k vidění mnoho fotbalových momentů, viděla vyprodaná epet Arena dva dramatické okamžiky. Oba týmy totiž dostaly výhodu pokutového kopu, ale ani jeden ji nedokázal využít. Útočník Sparty Birmančevič branku soupeře přestřelil a na druhé straně Christiansena vychytal Peter Vindahl.

Po změně stran byli domácí stále nebezpečnější a když se na hřiště dostal Preciado spolu s novou posilou Rrahmanim, začalo být obráncům hostí pořádné horko. Nakonec to byl právě Precaido, který deset minut před koncem díky své rychlosti vybojoval další penaltu a tu už Haraslín proměnil.

O výhře a tím pádem postupu definitvně rozhodl o pouhé tři minuty později Rahmani. Nejnovější akvizice Sparty. Ten po skvělé individuální akci Haraslína ve vápně reflexivně nasměroval míč do sítě Malmö a ukázal, proč za něj Sparta zaplatila rekordní sumu přes 100 milionů.

Po dlouhých 19 letech se tak na Letnou vrátí Liga mistrů. Čeští fanoušci se můžou těšit na atraktivní soupeře a sparťanská pokladnice na pořádnou finanční injekci. O tom, s kým se český mistr v Lize mistrů utká rozhodne los už ve čtvrtek.

AC Sparta Praha - Malmö FF 2:0 (0:0)

Branky: 81. Haraslín (pen.), 83. Rrahmani (Haraslín)

Karty: 25. Vitík (SPA), 45+1. Panák (SPA), 84. Rrahmani (SPA) – 16. Zätterström (MLM), 41. Peňa (MLM), 45+2. Christiansen (MLM)

Autor: Ota Černý

Související

Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.
Fotbal Chance liga

Slavia díky skvělé první půli ovládla derby se Spartou

Trenér Sparty Lars Friis.
Fotbal Liga mistrů

Jsme připraveni, říká trenér Sparty před Stuttgartem

Trenér Sparty Lars Friis.
Fotbal Chance liga

Je to pro nás varování, reagoval Friis na prohru s Olomoucí

České Budějovice favorita nezaskočily.
Fotbal Chance liga

České Budějovice v oslabení podlehly favoritům