pátek 18. října 2024

Sparta udělala v Dublinu první krok do milionářské soutěže

Fotbalisté Sparty v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů porazili Shamrock Rovers a do odvety vezou dvougólový náskok.

Veljko Birmančevič vstřelil vítěznou branku.

Veljko Birmančevič vstřelil vítěznou branku.
Zdroj: Profimedia

  • Veljko Birmančevič vstřelil vítěznou branku.
  • Zdroj: Profimedia

Úřadující mistři české ligy AC Sparta Praha vkročili do nového ročníku evropských pohárů. Ve druhém předkole Ligy mistrů narazili na Shamrock Rovers z Irska.

Oproti ligovému utkání s Pardubicemi postrádal trenér Lars Friis v Dublinu hned několik hráčů včetně kapitána Filipa Panáka a také Ángela Preciada, o němž se spekuluje v souvislosti s možným přestupem do Premier League. Na druhou stranu se v základu představil stoper Mathias Ross, poslední letní posila Sparty.

I se změnami v sestavě nicméně Sparťané proti irským mistrům většinu zápasu dominovali i když úvodní dvacetiminutovka byla z obou stran opatrnější. První vážnější ohrožení branky zaznamenal Martin Vitík, ale jeho střelu z dálky gólman Pöhl vytěsnil mimo tři tyče.

Na druhé straně pak chyboval brankář Vindahl, když nabil do vyložené šance Farrugiovi, ale skvělým obraným zákrokem napravil chybu svého krajana Mathias Ross.

Klid na kopačky hostů přinesl ve 38. minutě Birmančevič, který využil chybné rozehrávky Irů a ranou pod břevno ukázal, proč byl v minulém ročníku nejlepším střelcem Sparty.

Ve druhém poločase už domácím docházely síly a Pražané postupně přebírali otěže utkání. V 65. minutě po Kuchtově centru zvyšoval na končených 2:0 Wiesner.

„Zápas nebyl jednoduchý, soupeř hrozil hlavně z brejků. Navíc jsme stále na začátku sezony, hodně hráčů se vracelo z reprezentací, takže jsme rádi, že jsme to zvládli,“ hodnotil střelec druhé branky Tomáš Wiesner.

Sparta tak naplnila roli favoritů a veze do odvety, která je na programu v úterý 30. července slibný dvougólový náskok. Pokud ho dokáže využít, narazí v dalším předkole na lepšího z dvojice FCSB - Maccabi Tel Aviv (první zápas skončil 1:1).

Autor: Ota Černý

Související

Martin Vitík derby nedohrál.
Fotbal Chance liga

Tvrdý trest pro Frýdka, Vitík po derby stopku nedostal

Tomáš Chorý v souboji s Martinem Vitíkem.
Fotbal Chance liga

Slavia díky skvělé první půli ovládla derby se Spartou

Fanoušci Slavie mají tradičně kvalitní chorea.
Fotbal Chance liga

Slavia hostí nejdůležitější zápas podzimu

Losování třetího kola MOL Cupu.
Fotbal MOL Cup

Los domácího poháru: Sparta přivítá Zbrojovku Brno