neděle 7. července 2024

Sparta slaví double, Plzeň dohrávala finále v deseti

Fotbalisté Sparty vyhráli ve finále MOL Cupu nad Plzní a slaví po deseti letech double.

Sparta slaví double.

Sparta slaví double.
Zdroj: Profimedia

  • Sparta slaví double.
  • Zdroj: Profimedia

Český národní pohár MOL Cup vyvrcholil ve středu 22. května finálovým utkáním mezi Plzní a úspěšnými obhájci mistrovského titulu ze Sparty.

Sparťané nastoupili s několika změnami v základní sestavě oproti poslednímu ligovému utkání. Na hřiště se vrátil sběratel karet Preciado a mezi tři tyče se postavil Vojtěch Vorel, který v lize prostor nedostává.

První poločas zahájily oba týmy opatrně, přesto se dokázal gólově prosadit Ladislav Krejčí. Jeho gól ovšem rozhodčí odvolal kvůli útočnému faulu, kterého se právě kapitán hostů sám dopustil. Na hřišti to od té chvíle mezi hráči obou týmu jiskřilo, ale ohrožení branky bylo na obou stranách poskrovnu.

Do druhého poločasu vstoupila Sparta aktivněji, první šanci si v něm ovšem připsal plzeňský Matěj Vydra. Jeho utaženou střelu Vorel se štěstím kryl. Ještě blíže vedoucímu gólu měl o chvíli později Dweh, ale jeho pokus zastavila tyč.

A byl to právě Dweh, hrající jinak skvělé utkání, kdo si v 79. minutě vybral slabší chvilku a nedopatřením sklepl vyražený míč do vlastní brány. Velký podíl na této brance si připsal Birmančevič, který vracel do hry míč už téměř ze zámez.

V 85. minutě se situace z pohledu Plzně ještě více zkomplikovala, když byl za druhou žlutou kartu vyloučen Šulc. Svěřenci Miroslava Koubka ovšem dokázali mobilizovat zbytky sil a i v deseti si vytvořit tlak, který korunoval Chorý gólem.

Zápas tak směřoval k prodloužení, jenže to odmítl nejlepší hráč na hřišti Veljko Birmančevič, který z úrovně penalty propálil Jedličku a zpečetil tím výhru Pražanů.

Sparta tak přidala k triumfu v lize také vítězství poháru a po deseti letech může slavit double. Zklamaná Plzeň na druhé straně potřetí v řadě ve finále domácího poháru prohrála.

FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 1:2 (0:0)

Branky: 87. Chorý – 79. Dweh (vla.), 90+1. Birmančević

Karty: 27. Šulc (PLZ), 73. Cadu (PLZ), 78. Kalvach (PLZ), 90+9. Kliment (PLZ) – 20. Kuchta (SPA), 26. Birmančević (SPA), 80. Laçi (SPA), 90+4. Ryneš (SPA), 90+4. Vindahl (SPA), 90+9. P. Vydra (SPA)   85. Šulc (PLZ)

Autor: Ota Černý

Související

Adam Karabec
Fotbal

Spartu opouští Karabec, přesouvá se do Hamburku

Tomáš Chorý si vysloužil místo v reprezentaci.
Fotbal Chance liga

Přestupová bomba v nejvyšší lize: Chorý opouští Plzeň

David Pavelka se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým.
Fotbal Fortuna Liga

Pavelka po roce znovu prodloužil smlouvu na Letné

Matyáš Kozák
Fotbal Chance liga

Kozák odchází ze Sparty, stěhuje se na sever Čech