čtvrtek 19. září 2024

Sparta se z Glasgow vrací s prázdnou

Fotbalisté Sparty ve čtvrtém kole skupinové fáze Evropské ligy podlehli Glasgow Rangers 2:1.

Danilo skóroval po chybě v obraně Sparty

Danilo skóroval po chybě v obraně Sparty
Zdroj: Profimedia

  • Danilo skóroval po chybě v obraně Sparty
  • Zdroj: Profimedia

Sparta v úvodním zápase s Glasgow Rangers na domácím hřišti brala bod za remízu, i když herně měla na víc. Do odvety ve Skotsku ale Brian Priske musel řešit několik absencí a už začátek utkání ukázal, že zejména v zadních řadách budou vynucené změny v sestavě cítit.

Teprve jedenadvacetiletý James Gomez, kterého Priske při absenci Panáka a Krejčího postavil na levý kraj obrany totiž ve 12. minutě zazmatkoval a namazal Danilovi k úvodní brance, 1:0.

Ve 20. minutě bylo ještě hůř, když po jednom z dlouhých nákopů Rangers propadl míč znovu k Danilovi, který našel Cantwella a ten po chladnokrevné kličce zvýšil na 2:0. Teoretické naděje na bodový zisk si po prvním poločase mohli Sparťané dělat hlavně díky Vindahlovi, který se blýskl několika dobrými zákroky.

Do druhého dějství šli Sparťané bez Gomeze, kterého nahradil Wiesner a bez Olatunjiho, místo kterého vyběhl na hřiště Laci. Změny v sestavě spolu s pravděpodobně hlasitým poločasovým proslovem trenéra Priskeho vedly k lepšímu výkonu Pražanů. Ten korunoval v 77. minutě výstavní trefou pod víko Haraslín. Radost hostů z kontaktní branky záhy zchladil Danilo, jeho gól ale nemohl být kvůli útočnému faulu uznán.

Domácí Rangers nicméně závěr zápasu kontrolovali a jen se štěstím nenavýšili své vedení, když Sima v akrobatickém zakončení přestřelil. Na druhé straně ještě sahal po vyrovnání Haraslín, ale jeho slibný pokus vyrazil Jack Butland v bráně Rangers. Ke změně skóre tedy už nedošlo.

„Dělali jsme hodně chyb a dostali jsme soupeře do tlaku. To se pak těžko hraje. Druhý poločas byl lepší,“ hodnotil po zápase záložník Lukáš Sadílek.

Sparta nyní ve vyrovnané skupině C Evropské ligy drží třetí příčku, ztrácí pět bodů na vedoucí Betis a tři body na Rangers. První dva týmy skupiny postoupí do vyřazovací fáze Evropské ligy, pokud by Sparta skončila třetí, zahrála by si vyřazovací fázi Evropské konferenční ligy, kam se už s předstihem kvalifikovala také Plzeň.

Glasgow Rangers - AC Sparta Praha 2:1 (2:0)

Branky: 12. Danilo, 20. Cantwell (Danilo) – 77. Haraslín (Preciado)

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0909543692.jpg
Fotbal Liga mistrů

Senzace. Sparta ukazuje sílu i v Lize mistrů, Salzburk porazila 3:0

profimedia-0909046659.jpg
Fotbal Liga mistrů

Po 19 letech. Sparta rozjede Ligu mistrů na Letné se Salcburkem

profimedia-0905606833.jpg
Hokej Tipsport Extraliga

Extraliga mistrů světa začíná. Preview odstartuje Sparta se šampionem z Třince

Sparta okusí nový formát Ligy mistrů.
Fotbal Liga mistrů

Sparta narazí v LM na věhlasné kluby i bývalého trenéra