pondělí 20. května 2024

Španělsko zažilo nejteplejší duben v historii

Ceny španělského olivového oleje letí vzhůru kvůli nejsuššímu a nejteplejšímu dubnu v historii měření.

sucho

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Španělsko zažilo nejsušší duben v historii měření. Během dubna ve městě Valencie nespadla ani kapka deště. Už v březnu spadlo na území Španělska jen 36 procent srážek dlouhodobého průměru a v dubnu tento trend pokračovat. Nejvíce jsou extrémními suchy zasaženy Andalusie na jihu a Katalánsko na severu.

Katalánské úřady nařídily zavírat vodovod mezi 22:00 a 7:00, což znemožňuje sprchu, čištění, mytí nádobí nebo zapnutí pračky. Do zasažených regionů přijíždí denně několik cisteren s vodou. Nevídané sucho zapříčinilo první lesní požár ve Španělsku pro letošní rok už v březnu. Požár zničil více než 30 čtverečních kilometrů lesa a donutil 1 500 obyvatel opustit jejich domovy poblíž Valencie.

Extrémní teploty a minimum srážek zapříčinily, že ceny španělského olivového oleje vyletěly od nahoru. Španělsko je největším producentem a exportérem olivového oleje na světě, zajištuje padesát procent světové produkce.

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) dosáhly světové ceny olivového oleje necelých šest tisíc dolarů za metrickou tunu, což je nejvyšší úroveň za posledních 26 let. Je to důvod k obavám, protože to může vést ke zvyšování nákladů na výrobu potravin, které používají olivový olej. Poslední sklizeň oliv v období od října do února přinesla výnos o polovinu nižší než obvykle kvůli mimořádně špatným povětrnostním podmínkám.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MENAFN, Aljazeera

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem