sobota 5. října 2024

Španělsko navštívil rekordní počet turistů. Místním to vadí, ministr je nadšený

V době, kdy část světa bojuje proti nadměrné turistice, přichází Španělsko se zprávou o rekordním počtu letošních letních turistů. Ministr cestovního ruchu je z výsledků nadšený. Obyvatelé země se jsou naopak velmi pobouření.

50460800438_d4e61009b7_b

Pohled na španělské pobřeží.
Zdroj: Flickr

  • Pohled na španělské pobřeží.
  • Zdroj: Flickr

Zemi navštívilo v letošní letní sezóně neuvěřitelných 21, 8 milionů turistů. Nejen, že počty turistů nezaznamenaly snížení, ba naopak se od loňského léta zvýšily o 7,3 procenta. Oblíbenou dovolenkovou destinaci navštívilo nejvíce britských turistů, v těsném závěsu za nimi Francouzi, Němci a Italové. Španělsko také letos zaznamenalo zvýšený příval amerických návštěvníků. Od počátku roku země přilákala celkem téměř 65 milionů návštěvníků.

Ministr cestovního ruchu nazval letošní sezónu za velký úspěch pro blahobyt, sociální soudržnost a hospodářský rozvoj Španělska. Příjmy z cestovního ruchu vzrostly oproti loňskému roku téměř o 18 procent na více než 86 miliard eur. Nadšení s ministrem nesdílí obyvatelé země, kteří pořádají po celé zemi proti hromadné turistice protesty. Rostoucí počty turistů je obtěžují, vzrostly kvůli nim ceny nájmů, vadí jim také ucpaná města a neohleduplné chování některých z návštěvníků. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

cestování
Světové dny

Den turismu

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí