čtvrtek 16. května 2024

Španělsko má problém s větrnými elektrárnami. Třetinu jich demontuje

Španělé kvůli výhodným přírodním podmínkám rozjeli výrobu elektřiny prostřednictvím větrných elektráren už na konci devadesátých let. Nyní je proto straší zastaralost zařízení.

pexels-photo-5495611

Větrné elektrárny ve Španělsku pomalu dosluhují.
Zdroj: Pexels

  • Větrné elektrárny ve Španělsku pomalu dosluhují.
  • Zdroj: Pexels

Větrná energetika, která pro řadu zemí a ekologických sdružení představuje sázku na budoucnost, dostává ve Španělsku velkou ránu. Jak upozorňuje španělský energetický portál REVE, musí země na Pyrenejském poloostrově v příštích pěti letech odstavit zhruba třetinu větrných elektráren. A důvod? Zcela nevyhovující stav. V praxi to bude znamenat, že z celkového počtu 21 tisíc větrných elektráren jich 7,5 tisíce skončí. Španělská asociace pro větrnou energie AEE už přiznala, že je bude demontovat.

Španělská vláda na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů přistoupila na konci devadesátých let. Životnost turbín je však 20 až 25 let. Španělé se navíc kvůli konkurenci z Číny a ztrátovosti evropského větrného průmyslu rozhodují, co bude dál.

Díky silným dotačním titulům nové větrné elektrárny nakonec přece jen vyrostou. Nebude už jich tolik a budou se stěhovat z pevniny na mořskou hladinu.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily