Španělská sucha vyhnala cenu olivového oleje k rekordům

Pokud máte rádi olivový olej, není od věci sledovat počasí ve Španělsku. Má totiž vliv i na naše peněženky.

olej

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Když americko-španělský šéfkuchař José Andrés na Twitteru doporučil smažit vejce v koupeli olivového oleje, objevily se i otázky, zda není i levnější varianta.

Světové ceny olivového oleje totiž vystoupaly na rekord za posledních 26 let. Může za to hlavně počasí. „K tomu, že se ceny pohybují na téměř historických maximech, přispívá především špatné počasí a velmi suché vegetační období ve velké části Středomoří, především však ve Španělsku,“ uvádí analytik společnosti Mintec pro olejniny a rostlinné oleje Kyle Holland. Španělsko je totiž významným producentem a vývozcem.

Ceny zvyšuje i válka na Ukrajině. „Vypuknutí války na Ukrajině, které způsobilo celosvětový nedostatek slunečnicového oleje, ještě více zvýšilo poptávku po olivovém oleji,“ vysvětluje šéf Australian Olive Oil Association David Valmorbida.

Zdroj: CNBC.com

Související

26278321516_ba6faa6d98_c
Ekonomika Jídlo

Novozélanďané si kvůli vysokým cenám stloukají máslo sami

čokoládové boby
Zahraniční Klimatické změny

Hrozí čokoládová krize? EU varuje před klimatickými riziky pro dovoz potravin

Albert
Domácí

Zemědělci a potravináři volají po snížení obalových poplatků

profimedia-0957264117
Domácí

Potravinové banky v Česku dosahují rekordních výsledků