pondělí 16. září 2024

Španěl se chlubí největší kolekcí telefonů na světě

Wences Palau Fernandez z Barcelony drží nový rekord za největší sbírku mobilních telefonů. Jeho kolekce čítá 3 615 unikátních modelů.

Wences Palau Fernandez s jeho největší sbírkou telefonů na světě.

Wences Palau Fernandez s jeho největší sbírkou telefonů na světě.
Zdroj: guinnessworldrecords.com

  • Wences Palau Fernandez s jeho největší sbírkou telefonů na světě.
  • Zdroj: guinnessworldrecords.com

Španěl Wences Palau Fernandez se stal vlastníkem největší sbírky mobilních telefonů na světě, která zahrnuje úctyhodných 3 615 jedinečných modelů. Tato sbírka, umístěná v jeho domě v Barceloně, překonala předchozí rekord 3 456 telefonů, který v roce 2023 držel Andrei Bilbie Argentis z Rumunska.

Vše začalo v roce 1999, kdy dostal od rodičů na Vánoce šedý Nokia 3210. V roce 2008 začal sbírat modely Nokie, které si nemohl dovolit v minulosti. Jeho sbírka se postupně zvětšovala, až přešla z vitríny do celé místnosti.

Do roku 2018 již vlastnil přes 700 různých modelů Nokie a rozšířil svou sbírku i o další značky a prototypy, které nebyly běžně dostupné. Na své webové stránce Nokia Project Dream dokumentuje svou cestu k rekordní sbírce.

Jeho kolekce zahrnuje také telefony značek Siemens, NEC, Motorola, Blackberry, Samsung, HTC, Apple a další. Mezi speciálními kousky má i limitované edice, jako například Nokia 3220 Star Wars Ep III se všemi verzemi.

Wences na své stránce uvedl: „Moje sbírka je výsledkem mnoha let vytrvalosti a finančního úsilí. Sbírka, i když není dokončena, už začíná připomínat muzeum.“ Je odhodlán ji nadále rozšiřovat a sdílet s veřejností, i když ještě není úplná.

Autor: Šimon Mitro

Související

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

koncert mobil
Ostatní Technologie

Téměř polovina Čechů půjčuje svůj mobil na koncertech cizím lidem

mobil
Zahraniční Zdraví

Nadměrné užívání smartphonů vede u teenagerů k nespavosti, úzkostem a depresím

malware
Domácí Technologie

Adware a bankovní malware ohrožují Android v Česku